Cât primeşte înapoi judeţul tău din impozitele plătite statului? Harta banilor din România

În 2010, statul a încasat, în total, din toate judeţele din România şi din Municipiul Bucureşti, taxe şi impozite în valoare de 31,89 de miliarde de euro. Judeţele au primit înapoi de la stat 8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor şi a sumelor defalcate din impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată şi sub forma subvenţiilor, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice obţinute de Gândul.

1066 afișări
Imaginea articolului Cât primeşte înapoi judeţul tău din impozitele plătite statului? Harta banilor din România

Cât primeşte înapoi judeţul tău din impozitele plătite statului? Harta banilor din România (Imagine: www.gandul.info)

Din total, subvenţiile au fost de circa 1,23 de miliarde de euro, respectiv aproape 1% din PIB, relatează Gândul.

Per total raportul între banii pe care statul îi încasează, sub forma taxelor şi a impozitelor, din fiecare judeţ şi banii primiţi înapoi de judeţe este de aproape 1 la 4, respectiv din fiecare patru euro încasaţi de stat într-un judeţ, unul se întoarce la autorităţile locale.

Din fiecare 100 de euro încasaţi de stat la nivel judeţean, Vasluiul primeşte 90 de euro înapoi

Acest raport diferă însă foarte mult la nivel naţional.
Dacă în cazul Bucureştiului el este de aproape 26%, respectiv din fiecare 100 de euro încasaţi la bugetul central doar 26 de euro se întorc la bugetul local, în cazul Vasluiului acest procent este de 89,3%, conform calculelor gândul pe baza datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Practic, 90% din banii pe care statul îi încasează la nivelul judeţului Vaslui se întorc la Consiliul Judeţean şi la autorităţile locale, ceea ce înseamnă că, strict la acest capitol, contribuţia acestui judeţ la bugetul central este mult mai mică, şi ca raport, decât a altor judeţe. Astfel, din cei 155 de milioane de euro încasaţi de stat pe raza judeţului Vaslui în 2010, 139 de milioane de euro au fost primite înapoi de autorităţile locale.

Excedentul Capitalei este suficient pentru a acoperi bugetul CJ Vaslui timp de 28 de ani

La polul opus se află, după cum era de aşteptat, Capitala, care a contribuit la bugetul central cu 5,47 de miliarde de euro (taxele şi impozitele centrale) şi a primit înapoi doar 1,45 miliarde de euro. Diferenţa de aproape patru miliarde de euro este suficientă pentru a asigura bugetul CJ Vaslui (dacă rămâne la nivelul din 2010) timp de 28 de ani.

Contactat de gândul, Vasile Mihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, a explicat că asta este situaţia. "Ce să facem? Suntem cel mai sărac judeţ din ţară. Sunt foarte puţine societăţi la noi în judeţ... noi..doar din încasările noastre, atât taxe locale cât şi cotele defalcate, nu ne putem asigura existenţa", ne-a declarat el. Mihalachi a ţinut să sublinieze că "Fără sprijinul statului nu avem cum să trăim, nu putem asigura buna funcţionare a instituţiilor publice".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici