CE a propus interzicerea comerţului internaţional cu ton roşu

Comisia Europeană a propus, luni, interzicerea comerţului internaţional cu ton roşu şi includerea acestuia între speciile pe cale de dispariţie, ceea ce ar echivala cu interzicerea pescuitului pe scară largă a acestui peşte foarte apreciat în Japonia.

50 afișări
Imaginea articolului CE a propus interzicerea comerţului internaţional cu ton roşu

CE a propus interzicerea comerţului internaţional cu ton roşu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu avem altă soluţie decât să propunem interzicerea comerţului internaţional" cu ton roşu, pescuit în principal în Marea Mediterană, a declarat comisarul pentru Mediu, Janez Potocnik.

Comisarul pentru Piscicultură, Maria Damanaki, a arătat la rândul său că trebuie asigurat un viitor durabil pentru pescari, iar pescuitul în exces nu este calea corectă.

Dacă guvernele din Uniunea Europeană aprobă recomandarea, UE va face tot posibilul pentru interzicerea pescuitului de ton roşu de către CITES, organizaţie afilială la ONU însărcinată cu protejarea speciilor în pericol, care se va reuni între 13-25 martie la Doha.

Susţinerea UE are un rol important în CITES, întrucât cele 27 de state membre sunt deseori urmate de alte ţări care nu sunt direct implicate, a arătat Saskia Richartz, membră a organizaţiei Greenpeace.

Japonia, care consumă 80% din capturile mondiale de ton roşu, a anunţat, luni, că "va face tot posibilul" să controleze o astfel de interdicţie la nivelul CITES.

Ţările riverane Mării Mediterane s-au opus mult timp unei astfel de măsuri, pentru a nu nemulţumi lucrătorii din sectorul piscicol. Dar Italia, Franţa şi Spania au acceptat în final să îşi schimbe poziţia, iar Damanaki estimează că Grecia va face acelaşi lucru.

Autorităţile de la Bruxelles au propus ca interdicţia să intre în vigoare înaintea sezonului 2011 (aprilie-iulie), cu excepţii pentru pescuitul artizanal.

Franţa cere extinderea zonelor unde este acceptat pescuitul artizanal, precum şi compensaţii financiare suplimentare pentru pescari.

CE nu a stabilit încă un mecanism specific de compensare.

În decurs de o jumătate de secol, respectiv 1957-2007, stocurile de ton roşu au scăzut cu 75%, şi cu peste 60% în ultimii 20 de ani, potrivit asociaţiilor de protecţie a mediului.

Preţul unui ton, a cărui carne este inclusă în specialităţi precum sashimi sau sushi, poate ajunge şi la 120.000 de euro şi, din acest motiv, acest peşte poate fi găsit aproape numai în restaurantele exclusiviste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici