CE adoptă un raport cu progresele pentru adoptarea euro a nouă state, inclusiv România

Comisia Europeană va adopta miercuri Raportul de Covergenţă care evaluează progresele făcute în vederea adoptării euro de către cele nouă ţări UE "cu derogare", printre care se numără şi România.

59 afișări
Imaginea articolului CE adoptă un raport cu progresele pentru adoptarea euro a nouă state, inclusiv România

CE adoptă un raport cu progresele pentru adoptarea euro a nouă state, inclusiv România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia publică de două ori pe an rapoarte de convergenţă care examinează progresele făcute în statele membre "cu derogare" - respectiv în Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Suedia - în vederea adoptării euro.

Criteriile pentru adoptarea euro sunt legate de situaţia bugetară, stabilitatea preţurilor, stabilitatea ratei de schimb şi convergenţa ratelor dobânzii pe termen lung. De asemenea, legislaţia naţională privind afacerile monetare trebuie să fie conformă cu dispoziţiile Tratatului UE.

CE şi Banca Centrală Europeană publică rapoartele de convergenţă simultan, iar aceste documente formează baza unei decizii a consiliului ECOFIN referitoare la posibilitatea ca un stat membru să adere la zona euro.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, joi, că aderarea la zona euro cu o întârziere de 1-2 ani este mai puţin importantă decât faptul că România trebuie să fie pregătită pentru a adopta euro, dar banca centrală insistă pentru calendarul 2014-2015.

"Contează mai puţin o amânare de un an sau doi decât că trebuie să fim pregătiţi pentru a intra în zona euro. Noi insistăm pe 2014-2015, pentru că acest obiectiv poate şi trebuie să fie catalizator pentru politici economice coerente, fără de care nu vom putea adera la euro", a afirmat Isărescu, întrebat cum comentează declaraţiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn a declarat la sfârşitul lunii martie, aflat într-o vizită la Bucureşti, că România ar putea adopta moneda euro mai târziu decât şi-a programat, în anul 2015, dar trebuie să îşi consolideze politicile monetare şi financiare pentru a intra pe "drumul cel bun".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici