CE: Autorităţile publice să îşi achite facturile în 30 de zile, altfel vor plăti penalităţi

Comisia Europeană (CE) a adoptat, miercuri, o nouă strategie privind întârzierile de plată, prin care sugerează ca autorităţile publice ale statelor UE să plătească facturile în termen de 30 de zile, pentru a nu afecta activitatea firmelor, în caz contrar urmând să plătească dobânzi şi compensaţii.

66 afișări
Imaginea articolului CE: Autorităţile publice să îşi achite facturile în 30 de zile, altfel vor plăti penalităţi

CE: Autorităţile publice să îşi achite facturile în 30 de zile, altfel vor plăti penalităţi

În pofida progreselor din ultimii ani, întârzierile în efectuarea plăţilor în cazul tranzacţiilor comerciale între companii, precum şi între acestea şi autorităţile publice se menţin, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Aceste practici împiedică dezvoltarea companiilor şi pot duce chiar la falimentul acestora, în special în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

Din acest motiv, Comisia a propus, miercuri, modificarea substanţială a Directivei privind combaterea întârzierii plăţilor, din anul 2000.

Executivul comunitar sugerează autorităţilor să dea un bun exemplu şi să plătească facturile, ca regulă generală, în termen de 30 de zile.

În paralel, CE se angajează să accelereze plata bunurilor şi serviciilor, pentru a respecta în totalitate obliectivele privind plata facturilor şi, în anumite situaţii, să reducă termenele de plată sub termenul legal în vigoare.

"Propunerea dă un impuls puternic pentru depăşirea crizei economice, contribuind la evitarea unor noi falimente şi îmbunătăţirea fluxului de numerar al companiilor, pentru a consolida competitivitatea acestora, pe termen lung", a declarat comisarul pentru Industrie Guenter Verheugen, care este şi vicepreşedinte ale Comisiei Europene.

Dacă autorităţile publice nu achită facturile în 30 de zile, vor fi obligate să plătească dobânzi, o compensaţie pentru costurile de recuperare şi o compensaţie de 5% din suma datorată, care va aplica din prima zi de întârziere. În anumite cazuri justificate, termenele de plată vor putea fi prelungite.

În cazul relaţiilor între companii, va fi respectată libertatea contractuală, dar, în caz de întârziere a plăţilor, firmelor vor avea dreptul să solicite dobânzi şi o compensaţie pentru costurile de recuperare.

În plus, regulile referitoare la contractele extrem de inechitabile au devenit mai stricte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici