CE: Băncile trebuie să poată recupera bonusurile plătite angajaţilor

Băncile trebuie să aibă posibilitatea de a recupera bonusurile plătite angajaţilor, atunci când performanţele sunt nesatisfăcătoare, potrivit Comisiei Europene (CE), care s-a angajat să introducă reglementări privind supravegherea remuneraţiilor, transmite Reuters.

27 afișări
Imaginea articolului CE: Băncile trebuie să poată recupera bonusurile plătite angajaţilor

CE: Băncile trebuie să poată recupera bonusurile plătite angajaţilor (Imagine: Mediafax Foto)

CE a revizuit recomandările privind controlul remuneraţiilor bancherilor, care au fost introduse în 2004, dar care au fost ignorate de aproape toate statele membre.

În plus, McCreevy va propune un proiect de lege care să dea autorităţilor de supraveghere puterea de a interveni în politica de remunerare a bancherilor, în cazul în care implică riscuri pentru piaţă.

Propunerea, care va fi făcută în iunie, are nevoie de acordul statelor membre şi al Parlamentului European.

Dacă va adoptată, autorităţile de supraveghere vor putea să ceară băncilor să majoreze rezervele de capital, în cazul în care consideră că politica salarială încurajează comportamentul riscant.

Recomandările se vor aplica tuturor instituţiilor financiare care sunt înregistrate într-un stat amembru al Uniunii.

Principalele elemente ale recomandărilor CE prevăd ca plata bonusurilor să ţină cont de riscurile de afaceri, criteriile de măsurare a performanţelor să privilegieze performanţele pe termen lung, iar instituţiile financiare să aibă posibilitatea să recupereze bonusurile plătite, dacă datele raportate sunt incorecte.

În plus, consiliul de administraţie trebuie să supravegheze politica salarială la nivelul băncii, iar membrii conducerii şi alţi angajaţi implicaţi în politica salarială trebuie să fie independenţi.

De asemenea, politica de salarizare trebuie prezentată adecvat acţionarilor, în timp ce autorităţile de supraveghere trebuie să se asigure că instituţiile financiare aplică principii solide în acest domeniu.

Un al doilea set de recomandări, revizuit faţă de cel din 2004, se referă la remuneraţiile directorilor de companii listate.

Astfel, CE recomandă ca politicile salariale să promoveze sustenabilitatea pe termen lung a companiilor şi să evite acordarea aşa-numitelor "paraşute de aur" (golden parachutes) în caz de eşec.

Plata de compensaţii, în cazul eşecurilor, trebuie interzise, şi ar trebui să existe o perioadă de cel puţin trei ani până la acordarea de acţiuni sau a opţiunilor de acţiuni, unele urmând să fie date la încetarea contractului de angajare.

Companiile ar trebui totodată să aibă dreptul să recupereze componenta variabilă a salariilor directorilor, iar cei fără atribuţii executive să nu primească opţiuni de acţiuni, incluse în remuneraţii, pentru a evita conflictul de interese.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici