- Home
- Economic
- (04.11.2024, 15:00)
- Daniel Contescu
Ce conţin roţile avionului care trebuie să susţină 100 de tone, la viteze de 250 km/h
Trenul de aterizare este componenta care permite aeronavei să facă faţă poate celor mai delicate două faze ale unui zbor: aterizare şi decolare.
Urmărește
519 afișări
La prima vedere, roţile unui avion de linie pot părea asemănătoare cu cele ale unui vehicul rutier: în realitate, prima diferenţă este că, în mod natural, nu au funcţii de tracţiune.
Acestea trebuie însă să susţină greutatea aeronavei, care la încărcare maximă poate depăşi 100 de tone, precum şi să reziste la tensiune în timpul aterizării, mai ales că este prima componentă care atinge solul la viteze considerabile, depăşind 250 km/h.
În toate avioanele pe care le vedem de obicei, trenul de aterizare dispare în compartimente speciale din interiorul fuzelajului după decolare. Nu a fost întotdeauna aşa: această soluţie s-a răspândit pentru prima dată, deşi într-un mod rudimentar, între anii 1920 şi 1930.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Sora primarului Vlad Oprea l-a agresat pe unul dintre poliţiştii prezenţi la percheziţii - surse
-
Vlad Oprea, primarul din Sinaia, a fost reţinut ca suspect - surse / Edilul ar fi luat mită 238.000 de euro de la Nordis
-
Fenechiu, întrebat dacă o demisie a lui Iohannis ar ajuta: Dacă discutăm politic, PNL, cu siguranţă
Acest aranjament permite o eficienţă aerodinamică îmbunătăţită, reducând astfel consumul de combustibil şi crescând viteza maximă realizabilă. Poziţia cărucioarelor este controlată direct din cockpit şi în caz de urgenţă există un sistem de eliberare care foloseşte gravitaţia pentru a „le lăsa să cadă”, chiar dacă ar trebui să apară defecţiuni.
Mişcarea cărucioarelor este controlată printr-un sistem de cricuri hidraulice şi actuatoare electrice.
Pentru a compensa violenţa impactului asupra solului în timpul aterizării, trenurile de aterizare aeronautice sunt echipate cu un sistem de amortizoare cu camere şi pistoane încărcate cu azot şi ulei.
O anvelopă duce până la 900 de aterizări
De obicei, aşa-numitele aeronave cu caroserie îngustă utilizate pentru rutele cu rază scurtă-medie, adică cele cu un aspect intern cu un singur culoar, sunt echipate cu două trenuri de aterizare spate cu două roţi, în timp ce aeronavele cu două coridoare au două sau mai multe trenuri de aterizare din spate echipate cu axe multiple.
Pentru a da un exemplu, Airbus A380 vine cu 20 de roţi distribuite pe cele patru boghiuri din spate, cu două şi trei axe. În schimb, un Boeing 737 are un total de şase roţi împărţite între trenul de aterizare faţă şi spate.
Anvelopele pentru avioane sunt realizate cu o structură cu mai multe elemente, incluzând o carcasă din nailon sau Kevlar care reţine aerul, o centură de oţel şi un suport lateral pentru a oferi rezistenţă structurală şi o banda de rulare din cauciuc menită să reziste la eforturi solicitante şi la temperaturi ridicate.
Banda de rulare are caneluri orizontale pentru a evita acvaplanarea, umflarea are loc prin azot, un gaz inert care este mai putin afectat de variatiile presiunii atmosferice. În general, o anvelopă de avion de linie poate face între 200 şi 900 de aterizări înainte de a fi nevoie să fie înlocuită.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:56
-
astăzi, 12:45