"Ce-i în mână nu-i minciună". Economia României este încă dependentă de cash. Practic, românii au mai mult cash decât au bani în conturi

  • Numerarul în circulaţie este de peste 92,8 miliarde RON.
  • Această sumă reprezintă un nou maxim istoric pentru România.
  • Economia României este încă dependentă de cash, spun experţii.
  • Totuşi, ei avertizează că numerarul favorizează economia subterană.
  • Ponderea cash-ului din PIB este la circa 8,5%.
4992 afișări
Imaginea articolului "Ce-i în mână nu-i minciună". Economia României este încă dependentă de cash. Practic, românii au mai mult cash decât au bani în conturi

"Ce-i in mana nu-i minciuna". Românii preferă încă banii cash. Practic, românii au mai mult cash decât au bani în conturi

Românii sunt fierţi pe banii gheaţă, arată cifrele. Numerarul din economie a ajuns la o sumă record – aproape 100 de miliarde de lei.

Peste 8,5% din PIB-ul României este reprezentat de bani lichizi aflaţi în circulaţie. Ziarul Financiar scrie că faţă de aceeaşi perioadă din 2020 creşterea este de peste 10 miliarde. Sunt bani scoşi de la saltea de români şi puşi în circulaţie. Şi purtaţi în mare parte în portofel, nu pe card.

Practic, românii au mai mult cash decât au bani în conturi. 59% din numerarul aflat în circulaţie se află la purtător, faţă de 41% pe carduri. Un lucru care arată menţinerea preferinţei lor pentru plăţile cu bani lichizi în detrimentul mijloacelor moderne de plată. Românului încă îi place să simtă între degete polimerii bancnotelor.

Analiştii spun că preferinţa pentru lichiditate este deopotrivă specifică perioadelor de criză, dar şi de boom economic. Şi tot ei atrag atenţia că acest fenomen favorizează economia subterană, netaxată.

Când vine vorba despre cei ca noi, ne uităm la bulgari, ucrainieni, dar şi la ţări precum Egipt şi Kazahstan. Sunt, alături de România, ţările cu cele mai multe tranzacţii cash. La polul opus e Norvegia, unde doar 3% dintre locuitori mai ştiu cum arată banii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici