Cheltuielile consumatorilor din SUA s-au redus cu cel mai rapid ritm din 2001

Cheltuielile consumatorilor din SUA s-au redus, în octombrie, cu cea mai accentuată rată din ultimii şapte ani, iar în luna noiembrie încrederea acestora în economie a atins cel mai redus nivel din 1980.

20 afișări
Imaginea articolului Cheltuielile consumatorilor din SUA s-au redus cu cel mai rapid ritm din 2001

Cheltuielile consumatorilor din SUA s-au redus în octombrie cu cel mai rapid ritm (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, cheltuielile, factorul principal de susţinere a activităţii economice americane, s-au redus cu 1%, se arată într-un raport al Departamentului de Comerţ. Acesta reprezintă cea mai acută scădere din septembrie 2001, data la care au avut loc atacurile teroriste din SUA.

Cheltuielile consumatorilor au scăzut pentru a patra lună consecutiv, iar analiştii consideră că principalele cauze ale acestei evoluţii sunt criza creditelor, declinul pieţei locuinţelor şi valul masiv de disponibilizări.

Un sondaj efectuat de Universitatea statului Michigan, în colaborare cu Reuters, arată că indicele încrederii consumatorilor în economie a atins cota de 55,3 în luna noiembrie, cel mai scăzut nivel din mai 1980, comaprativ cu 57,6 în luna octombrie. Minimul acestui indicator a fost de 51,7, în mai 1980.

Comenzile pentru bunuri durabile scumpe, precum automobile, utilaje şi computere au picat cu 6% în luna octombrie, de două ori mai mult decât au estimat analiştii de pe Wall Street, în condiţiile în care cererea a scăzut în aproape toate sectoarele industriale importante.

"Aceste date sunt de natură să te îngrozească", a declarat Boris Schlossberg, directorul departamentului de cercetare în domeniul valutar al GFT Forex din New York.

Cererea pentru aproape orice categorie de bunuri durabile a scăzut.

Pentru metalele de bază, cererea s-a redus cu 12,6%, iar pentru vehicule de transport şi utilaje cu 11,1% şi, respectiv, 6,8%.

"Datele sugerează că o reducere a activităţii economice ia amploare spre finele anului. Îngheţarea pieţei creditelor afectează economia reală", a spus William Sullivan, economist şef la JVB Financial Group.

Cu toate că veniturile consumatorilor au crescut cu 0,3% în octombrie, după un avans de 0,1% în septembrie, consumatorii au ales să economisească mai mult. Rata de economisire a urcat cu 2,4% în octombrie, şi cu 1% în luna anterioară.

Volumul redus al cheltuielilor din luna octombrie şi scăderea producţiei în industrie vor asigura, probabil, o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al patrulea. Acest fapt ar reprezenta al doilea trimestru consecutiv de diminuare a economiei, respectiv recesiunea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici