Cheltuielile europene pentru apărare trec în acest an, pentru prima dată, de 200 de miliarde euro

În 2021, cheltuielile europene totale pentru apărare s-au situat la un nou nivel record de 214 miliarde euro, marcând o nouă creştere de 6 % faţă de 2020 şi al şaptelea an de creştere consecutivă, arată raportul anual al Agenţiei Europene de Apărare (AEA).

316 afișări
Imaginea articolului Cheltuielile europene pentru apărare trec în acest an, pentru prima dată, de 200 de miliarde euro

Cheltuielile europene pentru apărare trec în acest an, pentru prima dată, de 200 de miliarde euro

Raportul privind datele de apărare pentru 2020-2021 detaliază cheltuielile de apărare ale celor 26 de state membre ale AEA. Raportul AEA constată că statele membre investesc mai mult ca niciodată în achiziţionarea de echipamente de apărare şi în cercetare şi dezvoltare, cu o creştere de 16% faţă de 2020, totalizând un nivel record de 52 de miliarde de euro.

La 214 miliarde euro, cheltuielile totale pentru apărare corespund la 1,5% din produsul intern brut (PIB) al celor 26 de state membre ale AEA, acelaşi nivel înregistrat în 2020. Creşterea cu 6 % a cheltuielilor faţă de 2020 marchează cea mai puternică rată de creştere anuală de la revenirea începută în 2015, după criza financiară. Comparativ cu minimul istoric atins în 2014, cheltuielile pentru apărare au crescut cu aproape 52 de miliarde euro, adică 32% în termeni reali.

Raportul Defence Data al AEA constată că această creştere susţinută a cheltuielilor globale se reflectă şi în cifrele naţionale. În 2021, din cele 18 state membre care au crescut cheltuielile, şase le-au majorat cu 10% sau mai mult. Cele mai mari creşteri s-au ridicat la peste 4 miliarde de euro de către Italia, în termeni absoluţi, şi la o creştere de 42%, 33% şi 27%, în termeni relativi, de către Finlanda, Grecia şi, respectiv, Slovenia. Cu toate acestea, opt state membre au redus cheltuielile, cea mai mare reducere naţională fiind de 15% în termeni relativi.

Raportul "Defence Data" al AEA concluzionează că, la nivel global, cheltuielile pentru apărare au rezistat impactului economic cauzat de pandemia COVID-19. Anunţurile făcute de statele membre în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei semnalează faptul că este probabil ca majorările de cheltuieli să continue în anii următori.

Creşterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărare s-a tradus, de asemenea, printr-o creştere apreciabilă a cheltuielilor europene în colaborare, dar încă mult sub valorile de referinţă colective convenite. În 2021, statele membre au alocat un nivel record de 7,9 miliarde euro pentru proiecte europene de achiziţie colaborativă de echipamente de apărare, aproape dublu faţă de cele 4,1 miliarde euro înregistrate în 2020.

În 2021, cheltuielile pentru achiziţiile europene de echipamente de apărare în colaborare au reprezentat 18 % din totalul achiziţiilor de echipamente de apărare, ceea ce reprezintă o creştere faţă de cele 11 % din 2020. Un factor care a contribuit la această creştere este şi numărul mai mare de state membre care au furnizat date în 2021, comparativ cu 2020[2]. Obiectivul de referinţă de 35 % pentru achiziţiile europene de echipamente de apărare în colaborare, care reprezintă, de asemenea, un angajament în cadrul cooperării structurate permanente (PESCO), rămâne departe de a fi atins şi va necesita aproape dublarea investiţiilor actuale în acest domeniu pentru a atinge obiectivul de referinţă, care se traduce în 15,1 miliarde euro.

Raportul AEA, bazat pe datele furnizate în mod voluntar de 26 de ministere ale apărării, constată, de asemenea, că totalul cheltuielilor pentru apărare a reprezentat 2,9% din totalul cheltuielilor guvernamentale.

Din cele 52 de miliarde de euro cheltuite pentru investiţii în domeniul apărării, 82% sau 43 de miliarde de euro au fost utilizate pentru achiziţionarea de echipamente şi 18% sau 9 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare. Aceasta este o repartiţie procentuală similară cu cea înregistrată în ultimii trei ani.

Cheltuielile pentru cercetare şi tehnologie în domeniul apărării sunt inegale între statele membre, 13 dintre acestea înregistrând creşteri, 12 scăderi, iar una rămânând neschimbată. Cu 3,7 % din cheltuielile totale pentru cercetare şi tehnologie, Germania are cea mai mare alocare din cele 26 de state membre în acest domeniu.

În 2021, cheltuielile pentru cercetare şi tehnologie (R&T) în domeniul apărării s-au ridicat la 3,6 miliarde euro, marcând o creştere masivă de 41 % faţă de 2020 şi un nou maxim înregistrat de AEA. În comparaţie cu minimul istoric al cheltuielilor atins în 2016, cheltuielile pentru R&T în domeniul apărării aproape că s-au triplat. În 2021, a fost alocat un plus de peste 1 miliard euro, ceea ce a pus la îndemână obiectivul de referinţă convenit de 2 %, dar nu a ajuns la 1,7 %. Cu toate acestea, tendinţa este determinată de Germania şi Franţa, care sunt responsabile pentru peste 80 % din totalul cheltuielilor totale pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării. Ca şi în 2020, acestea rămân singurele două state membre care au atins pragul de referinţă de 2 %.

În 2021, statele membre au cheltuit 248 de milioane euro pentru proiecte de cercetare şi dezvoltare în domeniul apărării în cooperare cu alte state membre ale UE, marcând prima creştere semnificativă în acest domeniu de mai mulţi ani încoace, totalizând aproape 70 % faţă de 2020. Cu toate acestea, cheltuielile rămân în urmă în comparaţie cu nivelul maxim de 477 de milioane euro înregistrat în 2008.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici