China va inspecta companiile de tehnologie din ţară, pentru posibile încălcări ale securităţii

China va inspecta companiile de tehnologie care operează în ţară pentru posibile încălcări ale securităţii naţionale, guvernul avertizând anterior că va reacţiona la punerea sub acuzare a unor ofiţeri chinezi în Statele Unite, pentru spionaj cibernetic.

77 afișări
Imaginea articolului China va inspecta companiile de tehnologie din ţară, pentru posibile încălcări ale securităţii

China va inspecta companiile de tehnologie din ţară, pentru posibile încălcări ale securităţii (Imagine: Shutterstock)

Verificările anunţate joi de Biroul de Stat pentru Informaţii în Domeniul Internetului au rolul să oprească furnizorii IT să îşi folosească produsele pentru controlul, perturbarea sau închiderea sistemelor clienţilor, în mod ilegal, a relatat agenţia de presă Xinhua, citând un comunicat al instituţiei.

Un purtător de cuvânt al acestui birou a declarat marţi că acuzaţiile SUA sunt lipsite de temei, iar China va lua contramăsuri, dacă partea americană le va menţine, relatează Bloomberg.

Astfel de controale ar marca o escaladare majoră a tensiunilor dintre China şi Statele Unite, după ce procuratura americană a pus sub acuzare cinci ofiţeri chinezi pentru că ar fi furat secrete ale unor companii americane.

Xinhua nu a menţionat care sunt companiile care vor fi verificate şi nici subiectul acuzaţiilor SUA. În schimb, agenţia a citat un purtător de cuvânt al Biroul de Stat pentru Informaţii în Domeniul Internetului, potrivit căruia guvernele câtorva ţări au profitat de statutul de monopol şi de avantajul tehnologic pentru a obţine informaţii sensibile.

"Ceea ce au făcut Statele Unite nu poate fi ascuns sub preş. Trebuie să aibă loc un răspuns din partea Chinei", a declarat Mark Natkin, director general la Marbridge Consulting în Beijing.

Într-un articol postat pe site-ul China Daily se arată că atacurile prin intermediul Internetului ar putea fi fatale Chinei, parţial pentru că ţara depinde de componente IT care sunt importate.

"Pieţele IT din China sunt dominate de giganţii occidentali precum Microsoft, Cisco, IBM şi Intel”, potrivit articolului.

Dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) a Statelor Unite, au servit drept un catalizator pentru creşterea securităţii cibernetice de ccătre China.

Acuzaţiile aduse militarilor chinezi au determinat China să suspende participarea la un grup de lucru în domeniul securităţii cibernetice şi să adreseze proteste oficiale din partea Ministerului Apărării şi cel al Externelor.

Biroul de Stat pentru Informaţii în Domeniul Internetului a calificat acţiunile SUA drept "un hoţ care strigă hoţul".

Controalele vor viza produse şi servicii oferite atât de companii străine cât şi autohtone, a declarat Li Jingchun, inginer şef la Centrul Naţional pentru Cercetări în domeniul Securităţii IT.

China analiza crearea unui astfel de sistem de controale de mai mulţi ani, a relatat Xinhua, adăugând că un comitet al Camerei Reprezentanţilor a efectuat în 2012 o investigaţie în domeniul securităţii, la companii chineze din sectorul tehnologiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici