Cîmpean, CERT-RO: toate marile companii de securitate cibernetică vor deschide birouri în Capitală

  • Deschiderea Centrului European pentru Securitate Cibernetică, prima instituţie europeană care va avea sediul la Bucureşti va aduce Capitala României în vizorul marilor jucători
  • În următorii şapte ani, Centrul European de Securitate Cibernetică va derula investiţii în valoare de 4,5 miliarde de euro î
608 afișări
Imaginea articolului Cîmpean, CERT-RO: toate marile companii de securitate cibernetică vor deschide birouri în Capitală

Cîmpean, CERT-RO: toate marile companii de securitate cibernetică vor deschide birouri în Capitală

„Vom observa că toate firmele mari de tehnologie vor fi atrase să deschidă birouri, puncte de prezenţă, sucursale, în România, dacă nu au făcut asta deja. Vor dori să fie aproape de experţii din centru, să participe la seminarii şi la diverse activităţi împreună cu specialiştii din centru şi să afle oficial şi transparent despre investiţii“, a spus în cadrul emisiunii ZF Tech Day Dan Cîmpean, director general al CERT-RO (Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică).

În următorii şapte ani, Centrul European de Securitate Cibernetică va derula investiţii în valoare de 4,5 miliarde de euro în proiecte care vizează domeniul securităţii cibernetice.

„Din suma totală, două miliarde de euro vor fi bani europeni, iar restul vor fi bani proveniţi de la statele membre UE.“

Tot în urma deschiderii Centrului European pentru Securitatea Cibernetică România va atrage mai mulţi experţi şi specialişti în domeniu, având în vedere că selecţia personalului va fi direcţionată de Comisia Europeană.

„Acest centru va fi o agenţie europeană medie în care sperăm să activeze între 30 şi 40 de funcţionari europeni până la jumătatea anului în curs. Cifra va creşte până la 80-100 de funcţionari până la finalul acestui an. Fiind funcţionari europeni, atât managementul, cât şi personalul vor fi selectaţi de Comisia Europeană. Directorul executiv al unei astfel de agenţii nu este numit din ţara gazdă, în mod normal.“

Directorul general al CERT-RO spune că Centrul va fi condus de un comitet director, la care vor participa toate ţările din UE. Conform regulamentului publicat de Comisia Europeană, doar statele care vor participa inclusiv financiar în programele de securitate cibernetică derulate prin acest centru vor avea drept de vot, iar Comisia Europeană va deţine 50% din puterea de vot pentru a controla modul în care banii sunt cheltuiţi.

„Acest centru va avea şi un Consiliu Consultativ industrial şi ştiinţific care va fi un organism de specialitate consultativ ce va asigura dialogul constat cu sectorul privat, cu organziaţii ale consumatorilor şi cu alte părţi relevante.“

De asemenea, un procentaj semnificativ din personalul activ în Centrul European va fi format din experţi locali, a menţionat Dan Cîmpean.

Însă, în timp, Centrul va fi deschis şi pentru debutanţi în domeniul securităţii cibernetice, persoane la început de carieră cu unu-doi ani de experienţă.

Astfel, în urma faptului că Centrul va avea nevoie de specialişti în domeniu, noua instituţie poate fi considerată un competitor semnificativ pentru jucătorii din piaţă, dar, pe termen mediu-lung, acesta va creşte numărul de experţi şi specialişti din domeniul securităţii cibernetice din România, consideră directorul general al CERT-RO.

„Acest centru va determina, în primă fază, o concentrare de firme de tehnologie şi securitate cibernetică să vină în Bucureşti şi în România. Ulterior, vor creşte spectaculos numărul de evenimente şi activităţi legate de domenul securităţii cibernetice. Vor veni experţi, România este deja pe harta securităţii cibernetice, dar va fi mult mai vizibilă, va deveni un magnet pentru talent. Vor fi multe orportunităţi pentru specialiştii români în centru, pentru firme.“

În prima parte a lunii decembrie 2020, ministerul Afacerilor Externe a anunţat că România va găzdui Centrul Cyber al UE, în urma unei selecţii la care au participat şapte oraşe candidate - Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti).

În plus, în urma dezvoltării Centrului European Cyber, fiecare ţară membră a UE trebuie să dezvolte sau să desemneze o instituţie deja activă ca fiind Centrul Naţional de Coordonare, care să lucreze împreună cu Centrul European.

„Acestea vor trebui create şi selectate de statele membre, împreună cu Centrul European. Sunt câteva cerinţe deja publicate pentru aceste centre –să le fie facilitat accesul la expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, dar în special pe domenii cheie precum criptografia, servicii de securitate IT, detectare de intruziuni, securitate de sisteme, reţele, aplicaţii, protecţie a datelor. Acestea vor avea ca rol coordonarea cu industria, cu sectorul public, cu incubatoare de business, cu comunitatea de cercetare.“

Astfel, una dintre activităţile care ar trebui să se afle pe agenda guvernului României este crearea sau desemnarea propriului Centru Naţional de Coordonare.

„Trebuie să reuşim rapid să derulăm împreună cu Centrul European Cyber programul de investiţii cu finanţare europeană. Dorinţa Uniunii Europene este să se înceapă cât mai rapid derularea acestor programe, cel mai optimist scenariu fiind în a doua jumătate a anului în curs“, a adăugat Dan Cîmpean.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici