Coface: Aproximativ un sfert din companiile insolvente în anul 2013 erau profitabile

Aproximativ un sfert din companiile insolvente în anul 2013 erau profitabile sau aveau o lichiditate teoretică pozitivă, astfel că nu subperformanţa financiară a dus la incapacitate de plată, ci mai degrabă deciziile defectuoase de management, potrivit Coface.

248 afişări
Imaginea articolului Coface: Aproximativ un sfert din companiile insolvente în anul 2013 erau profitabile

Coface: Aproximativ un sfert din companiile insolvente în anul 2013 erau profitabile (Imagine: Shutterstock)

"Un element esenţial este că nu subperformanţa financiară a pus capăt activităţii acestor firme (cu siguranţă aceasta a contat, dar nu a jucat un rol crucial în determinarea insolvenţei), ci mai degrabă deciziile defectuoase de management al riscului de credit, gestiunea trezoreriei nete şi finanţarea oportună a ciclului de exploatare, lipsa de capitalizare şi procesul continuu al dezinvestirii în companiile respective. Din analiza noastră, aproximativ un sfert din companiile insolvente în anul 2013 erau profitabile sau înregistrau o lichiditate teoretică pozitivă (capital de lucru pozitiv)", arată Coface.

Reprezentanţii Coface estimează că nu este de ajuns ca firmele să fie protejate de intrarea în insolvenţă, deoarece atât capitalul de lucru cât şi profitul pozitiv reprezintă o potenţare a unor lichidităţi viitoare care, dacă nu se materializează (stocurile nu sunt vândute conform aşteptărilor, creanţele nu se încasează conform scadenţelor) atunci firma are probleme în onorarea obligaţiilor de plată exigibile (ajunse la maturitate).

Conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă şi în baza metodologiei Coface, anul trecut s-au deschis 26.372 de proceduri noi de insolvenţă, în creştere cu aproximativ 2% faţă de anul anterior, când s-au deschis 25.842 de insolvenţe. Datele sunt preliminare, urmând ca cifrele finale să fie confirmate până la sfârşitul primului trimestru al anului curent.

"În urma calculelor proprii, Coface estimează că numărul real al procedurilor de insolvenţă nou deschise în anul 2013 este de 27.145, creşterea reală faţă de anul anterior oscilând în jurul a 5%. Ritmul deschiderii acestor proceduri s-a accelerat în trimestrul al IV-lea, creşterea fiind alimentată de efectul negativ propagat de intrarea în insolvenţă a unui număr record de firme medii şi mari, precum şi, probabil, intenţia unor companii de a grăbi demararea insolvenţei pe fondul schimbărilor iminente ale codului insolvenţei. Astfel, datele preliminare confirmă un avans de 12% al insolvenţelor deschise în trimestrul al IV-lea din anul 2013, comparativ cu acelaşi trimestru din anul anterior, iar estimarile Coface pentru datele finale plasează creşterea la peste 20%", consideră reprezentanţii Coface.

În urma analizei datelor financiare aferente firmelor insolvente în corelaţie cu contextul macroeconomic şi practicile de business observate între companii, Coface a identificat mai multe cauze structurate care au dus la amplificarea acestui risc sistemic în România. Printre acestea se numără creşterea importanţei creditului comercial, pe fondul unei ponderi mai ridicate a creanţelor în active circulante, conform bilanţurilor companiilor, respectiv extinderea termenelor de încasare, pe fondul creşterii mai agresive a creanţelor, comparativ cu dinamica cifrei de afaceri. Aceasta indică o relaxare a condiţiilor de creditare printre companiile private prin desfăşurarea relaţiilor de afaceri cu parteneri care prezintă un risc mai ridicat.

Astfel, firmele intrate în insolvenţă anul trecut au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri în anul 2012, comparativ cu 2011, de 11%, în timp ce valoarea creanţelor a crescut cu 2%. Trendul
este observat cu precădere în zona firmelor mari, care au avut capacitatea să preia rolul de creditor net în această "buclă" a tranzacţiilor comerciale şi care au fost afectate de intrarea în insolvenţă a unui număr record de IMM-uri în anul 2012, potrivit sursei citate.

"Cel mai îngrijorător este faptul că în 2013 s-a înregistrat, fără echivoc, un număr record al insolvenţelor în rândul companiilor mari şi medii. Numărul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de un milion de euro care au intrat în insolvenţă este de 718 de companii, comparativ cu 485 de insolvenţe din aceeaşi categorie, înregistrate în anul 2012. Intrarea în insolvenţă a firmelor mari şi medii în 2013 va avea un efect de propagare în economie şi va atrage în insolvenţă mai multe firme mici şi mijlocii. În absenţa unor măsuri de ordin legislativ în domeniul insolvenţei, numărul insolvenţelor va creşte cu până la 10%, cu precădere în rândul companiilor medii şi mici", a declarat Iancu Guda, macroeconomic analyst Coface România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici