Comisia Europeana aprobă finanţarea construcţiei celor două noi unităţi de la centrala nucleară Paks din Ungaria

Comisia Europeane aprobă schemele de finanţare pentru construcţia celor două noi unităţi de la centrala nuclearoelectrica Paks II din Ungaria, precum şi pentru extinderea cu 10 ani a duratei de viaţă a reactoarelor de la Tihange 1, din Belgia, potrivit unui comunicat al Forumului Atomic Român.

240 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeana aprobă finanţarea construcţiei celor două noi unităţi de la centrala nucleară Paks din Ungaria

Comisia Europeana aprobă finanţarea construcţiei celor două noi unităţi de la centrala nucleară Paks din Ungaria

Potrivit datelor transmise de Forumul Atomic Român (Romatom), la finalul anului 2014, Ungaria a încheiat un contract pentru lucrări de inginerie, procurare şi construcţie pentru realizarea a două noi unităti nucleare de tip VVER-1200, model V491, pe amplasamentul existent de la Paks.

Ungaria se pregăteşte să înlocuiască vechile unităţi nucleare VVER-440 Model V213 (4 x 500 MW), care asigură peste 50% din necesarul de energie electrică al ţării şi care urmează a fi retrase din funcţionare în intervalul 2032 – 2037.

În luna mai 2015, Ungaria a notificat Comisia Europeană (CE) cu privire la finanţarea proiectului printr-un credit acordat de Rusia, susţinut printr-un acord interguvernamental încheiat între cele două ţări.

Energia nucleară, ca parte a strategiei energetice a Ungariei, are o cotă de 54% în 2015, urmând să contribuie cu 58% la producţia de energie a ţării în 2050, după retragerea celor patru unităţi nucleare existente. În completare la producţia de energie cu emisii reduse de carbon, regenerabilele, cu o cotă de 10% astăzi, vor asigura în 2050 un total de 18% din producţia de energie electrică.

În luna septembrie 2016, autorităţile belgiene au notificat CE un set de măsuri referitoare la prelungirea duratei de funcţionare a trei reactoare nucleare (Tihange 1, Doel 1 şi 2 Doel) în vederea evaluării acestora în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

În 2014 şi 2015, Belgia a încheiat două acorduri cu Engie-Electrabel şi EDF Belgia, pentru a prelungi cu zece ani durata de viată operaţională a reactoare nucleare Doel 1 şi 2 Doel (deţinute de Engie-Electrabel) şi Tihange (deţinută de Engie-Electrabel, împreună cu EDF Belgia), însumând un efort financiar de aproape 1,3 miliarde de euro.

Energia nucleară în Belgia asigură, în prezent, aproximativ 40% din producţia de energie, extinderea duratei de viaţă a celor trei reactoare nucleare menţinând această cotă până spre anii 2030. În momentul de faţă Belgia nu are în vedere construcţia de noi unităţi nuclere, urmând ca până în anul 2050 să renunţe la energia nucleară. În viitor, Belgia se va axa pe dezvoltarea regenerabilelor, de la 21% în 2015 la 41% în 2050, cu o creştere semnificativă a utilizării hidrocarburilor, de la 34% în 2015 la 59% în 2050, potrivit datelor transmise de Romatom.

Potrivit Romatom, energia nucleară în România cu o cotă de aproximativ 18% astăzi, ar urmă să asigure circa 31% în anul 2030, menţinând această pondere până în 2050, cu cele patru reactoare nucleare în funcţiune la Cernavodă, iar Unitatea 1 retehologizată la timp. Sursele regenerabile vor reprezenta 46-48% în intervalul 2030 -2050, faţă de 36% în 2015 (incluzând hidro), se arată în datele Romatom.

În prezent, cele 129 de reactoare nucleare existente în 14 dintre statele membre, generează aproximativ 30% din electricitatea produsă la nivelul Uniunii Europene, reprezentând 50% din electricitatea cu emisii reduse de carbon, la nivelul UE.

ROMATOM s-a constituit în 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum şi două asociaţii non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Român. În prezent, Romatom numără peste 30 de membri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici