Comisia Europeană cere Italiei să accelereze şi să aprofundeze reformele

Comisia Europeană cere Italiei să accelereze şi să aprofundeze reformele pentru a putea reduce deficitul bugetar şi stimula creşterea economică lentă, potrivit unui raport destinat miniştrilor de Finanţe din zona euro.

60 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cere Italiei să accelereze şi să aprofundeze reformele

Comisia Europeană cere Italiei să accelereze şi să aprofundeze reformele (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Sunt necesare măsuri suplimentare pentru ca obiectivele referitoare la reducerea deficitului bugetar şi stimularea creşterii să poată fi atinse", se arată în raportul redactat în urma unei inspecţii la Roma a autorităţilor de la Bruxelles.

Raportul urmează să fie discutat în cadrul reuniunii Eurogroup, la care va fi prezent şi premierul italian Mario Monti, în calitate de ministru de Finanţe.

"Italia trebuie să acţioneze rapid, având în vedere dificultăţile considerabile care o aşteaptă. Pentru a inversa tendinţele din piaţă, reformele esenţiale trebuie să avanseze", subliniază documentul.

Italia a fost nevoită să plătească o dobândă record de aproape 8% la licitaţia de marţi de titluri de stat, guvernul atrăgând de pe piaţă 7,5 miliarde euro, aproape de marginea superioară a intervalului ţintit.

Executivul UE a arătat pe de altă parte că angajamentele asumate de autorităţile italiene reprezintă "o bază solidă de plecare pentru noi reforme, mai ambiţioase, necesare stimulării creşterii".

Italia are datorii uriaşe, de 1.900 de miliarde de euro, reprezentând 120% din PIB, în timp ce avansul economic a fost lent în ultimii ani.

Premierul Monti a confirmat obiectivul ca Italia să ajungă la echilibru bugetar în 2013 şi a promis adoptarea cât mai curând posibil a unor măsuri de relansare a creşterii.

Măsurile, care trebuie aprobate de Parlament, includ reforme în domeniul pensiilor şi al pieţei muncii, pentru reducerea datoriilor şi relansarea creşterii, dar cu respectarea echităţii sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici