Compania de foraj Dafora, în insolvenţă, a trecut pe pierderi la 6 luni, cu un minus de 92,7 mil.lei

Compania de foraj Dafora Mediaş, intrată în insolvenţă la jumătatea lunii iunie, a înregistrat în primul semestru pierderi de 92,77 milioane lei (21 mil. euro), de la un profit net de 4,9 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce afacerile s-au redus cu 61%, la 45,4 milioane lei.

366 afișări
Imaginea articolului Compania de foraj Dafora, în insolvenţă, a trecut pe pierderi la 6 luni, cu un minus de 92,7 mil.lei

Compania de foraj Dafora, în insolvenţă, a trecut pe pierderi la 6 luni, cu un minus de 92,7 mil.lei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În prima jumătate a anului trecut, cifra de afaceri a Dafora, controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, s-a situat la 115,9 milioane lei.

Activele companiei s-au diminuat cu 58%, de la 288,7 milioane lei la 121,5 milioane lei, potrivit raportului semestrial al Dafora, rezultatele fiind neauditate.

Totodată, datoriile au scăzut cu 20%, la 276,8 milioane lei.

Pe de altă parte, capitalurile proprii s-au majorat de aproape trei ori, de la 58,2 milioane lei la 155,3 milioane lei.

Dafora şi-a redus în primele şase luni numărul angajaţilor cu 44%, de la 562 de persoane la 316, ca urmare a măsurilor de restrcturare implementate pentru optimizarea activităţii.

Ca urmare, cheltuielile cu salariile s-au diminuat cu 32%, la 7,8 milioane lei, iar cele cu asigurările sociale cu 43,6%, la 2,12 milioane lei.

Instanţa a decis la 19 iunie deschiderea procedurii de insolvenţă a companiei.

La momentul depunerii cererii de intrare în insolvenţă, compania preciza că motivele sunt legate de deteriorarea situaţiei din cauza reducerii contractelor de foraj, ca urmare a reducerii investiţiilor petroliere sub presiune unui petrol mai ieftin, dar şi din cauza faptului că firma nu dispune de banii necesari pentru a-şi plăti amenda către Consiliul Concurenţei şi nici obligaţiile către bugetul de stat.

În urma depunerii cererii de intrare în insolvenţă, compania a reziliat contractele de leasing existente, generând reducerea activelor totale şi a pasivelor, după scoaterea din evidenţă a datoriilor către firmele de leasing şi a activelor care făceau obiectul acelor contracte reziliate.

Dafora a încheiat anul trecut cu venituri de 198 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de 2013, şi un profit net de 4,6 milioane de lei, faţă de pierderi 149,8 milioane de lei în 2013.

În ianuarie, Consiliul Concurenţei a decis să sancţioneze patru companii de foraj cu amenzi de 3 milioane de euro pentru comportament anticoncurenţial într-o serie de licitaţii organizate de Romgaz între iunie 2008 şi octombrie 2009.

Companiile care împreună deţineau la acel moment 70% din piaţă erau Dafora, Foraj Sonde Craiova (FOSB), Foraj Sonde Mureş (FOSP) şi Aquafor International, o firmă controlată de grupul Upetrom, desfiinţată între timp.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici