Companiile din Polonia şi-au redus estimările pentru trimestrul doi, din cauza crizei din Ucraina

Companiile din Polonia şi-au revizuit în scădere previziunile de creştere a afacerilor în trimestrul al doilea, din cauza escaladării crizei din Ucraina, potrivit unui sondaj realizat de banca centrală din această ţară, transmite Bloomberg.

80 afișări
Imaginea articolului Companiile din Polonia şi-au redus estimările pentru trimestrul doi, din cauza crizei din Ucraina

Companiile din Polonia şi-au redus estimările pentru trimestrul doi, din cauza crizei din Ucraina (Imagine: Shutterstock)

Sondajul referitor la percepţia condiţiilor actuale de afaceri şi estimările privind creşterea exporturilor a fost realizat în luna martie în rândul a 1.371 de companii.

Pe de altă parte, a crescut numărul managerilor care anticipează o redresare treptată a activităţilor companiilor, în următoarele şase luni, comparativ cu un sondaj efectuat de banca centrală în decembrie. Astfel, managerii intenţionează să mărească producţia, numărul de angajaţi şi investiţiile.

Informaţiile au apărut după o scădere neaşteptată, în luna martie, a unui indice privind intenţiile de achiziţii ale managerilor polonezi, de la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, atins în februarie.

Guvernatorul băncii centrale, Marek Belka, consideră că impactul crizei din Ucraina asupra economiei poloneze va fi limitat, dar instituţia intenţionează să menţină dobânzile la un nivel minim record cel puţin până la sfârşitul trimestrului al treilea, pentru susţinerea redresării.

"Impactul crizei din Ucraina ar trebui să scadă în următoarele două trimestre, pe măsură ce companiile vor diversifica pieţele de export. Sondajul arată că în pofida turbulenţelor pe termen scurt creşterea economică se stabilizează la circa 3%", a declarat Grzegorz Maliszewski, economist şef la Bank Millennium.

În raportul băncii centrale se arată că chiar şi companiile concentrate pe exporturile în Rusia şi Ucraina speră că problemele vor fi rezolvate rapid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici