Consiliul Legislativ pune Guvernul în faţa unei dileme: când a început concret regimul comunist?

Consiliul Legislativ a atenţionat Guvernul că Legea imobilelor naţionalizate va putea avea probleme de interpretare şi aplicare, deoarece nu specifică în mod concret data de început a regimului comunist, care este încă disputată de jurişti şi istorici între Guvernul Petru Groza şi abdicarea regelui.

424 afișări
Imaginea articolului Consiliul Legislativ pune Guvernul în faţa unei dileme: când a început concret regimul comunist?

Consiliul Legislativ pune Guvernul în faţa unei dileme: când a început concret regimul comunist? (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto)

Deşi actele normative anterioare, aprobate începând cu 2001, care au reglementat retrocedarea proprietăţilor au marcat încă din titlu momentul de la care se consideră că a început regimul comunist, astfel încât foştii proprietari să poată cunoaşte exact dacă sunt sau nu îndreptăţiţi să solicite despăgubiri, proiectul de lege aprobat de actualul Guvern face referire doar la imobilele preluate abuziv "în perioada regimului comunist", un mod general de exprimare fără o referinţă de datare istorică.

Această omisiune a determinat Consiliul Legislativ să transmită atenţionări Guvernului, printr-un aviz favorabil, dar cu observaţii.

Astfel, Consiliul a avertizat că expresia "în perioada regimului comunist" nu beneficiază de o accepţiune unitară nici din punct de vedere juridic şi nici din punct de vedere istoric şi a propus înlocuirea acesteia prin perioada concretă avută în vedere de iniţiatori, atenţionând că absenţa unei delimitări concrete temporale va putea conduce la dificultăţi de interpretare şi aplicare a legii.

"Menţionăm că debutul regimului comunist sau al perioadei comuniste este diferit identificat de istorici, unii considerându-l marcat de data de 6 martie 1945 (instaurarea Guvernului Petru Groza), iar alţii, de data de 30 decembrie 1947 (abdicarea Regelui Mihai I şi constituirea Republicii Populare Române)", explică Guvernului experţii Consiliului Legislativ.

În acest sens, instituţia aminteşte că Legea 10/2001 reglementează regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, ca şi OU 94/2000 privind imobilele care au aparţinut cultelor religioase, în timp ce OU 83/1999 privind restituirea bunurilor aparţinând minorităţilor naţionale se referă la perioada 6 septembrie 1940-22 decembrie 1989.

Proiectul de lege al Guvernului nu include în titlu şi în cuprins o astfel de delimitare exactă, ci defineşte termenul de cereri de retrocedare ca fiind acele notificări formulate şi depuse, în termenul legal, în baza legilor anterioare. Comisiile locale au însă obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire şi de a elibera titluri de proprietate până în ianuarie 2016.

Guvernul îşi va angaja miercuri răspunderea în Parlament pentru acest proiect de lege. Marţi, Executivul se va reuni în şedinţă inclusiv pentru a analiza eventuale amendamente depuse de către parlamentari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici