Cotaţiile grâului şi orezului ating noi recorduri, susţinând presiunea asupra preţurilor la alimente

Presiunea asupra preţurilor alimentelor la nivel mondial continuă să crească, după ce cotaţiile de referinţă pentru grâu şi orez au atins niveluri record, analiştii considerând aproape imposibilă evitarea unui al doilea val de scumpiri, în principalele economii din lume, potrivit Financial Times.

4 afișări
Imaginea articolului Cotaţiile grâului şi orezului ating noi recorduri, susţinând presiunea asupra preţurilor la alimente

Cotaţiile grâului şi orezului ating noi recorduri, susţinând presiunea asupra preţurilor la alimente

La Chicago, cotaţiile la grâu şi orez, cu livrare în luna martie, au urcat la un nivel record, iar preţurile la soia şi porumb au atins maximul din ultimii 34 ani, respectiv 11 ani.

Majorarea preţurilor va afecta consumatorii în următoarele luni, majorând presiunile inflaţioniste şi limitând capacitatea băncilor centrale de a reduce declinul economiilor.

Primul val de creştere a preţurilor la cereale a afectat pieţele în timpul verii şi a contribuit la majorarea inflaţiei.

Avansul preţurilor alimentelor din zona euro, în luna noiembrie, de 4,3% în termeni anuali, a fost unul dintre principalele motive care au susţinut creşterea ratei anuale a inflaţiei de la 2,6% în luna octombrie, la 3,1% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani.

De asemenea, creşterea preţurilor alimentelor din SUA, în noiembrie, cu 4,8% în termeni anuali, a contribuit la majorarea ratei anuale a inflaţiei la 4,3%.

"Am observat anul acesta cel mai mare ritm de majorare a preţurilor alimentelor de la începutul anilor 1980, dar un impact puternic al acestor creşteri se va observa în 2008", a declarat Bill Lapp, analist la firma americană de consultanţă Advanced Economic Solutions.

Majorarea preţurilor la mărfurile din agricultură este rezultatul nivelului ridicat al cererii, recoltei insuficiente şi a rezervelor reduse de alimente. Economiile emergente, unde creşterea veniturilor susţine avansul consumului de carne şi produse lactate, au contribuit la majorarea presiunilor, deja generate de industria biocombustibililor.

Oferta de cereale s-a situat în acest an sub aşteptări, întrucât mai multe state au suferit pierderi legate de condiţiile meteo.

"Preţurile mari la cereale vor rămâne la acest nivel", a declarat Jean Bourlot, analist la Morgan Stanley.

Departamentul de Agricultură din SUA a estimat că stocurile globale de porumb vor coborî la minimul ultimilor 33 de ani, ajungând doar pentru 7,5 săptămâni de consum, în timp ce rezervele de grâu vor ajunge la nivelul minim din ultimii 47 de ani, fiind suficiente pentru 9,3 săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici