Creditori: O intrare în incapacitate de plată a SUA este de neimaginat

Intrarea SUA în incapacitate de plată, chiar şi pentru scurt timp, este o "idee oribilă" care ar putea destabiliza economia globală şi ar tensiona relaţiile cu marii creditori, precum China şi India, au afirmat investitori şi oficiali guvernamentali.

312 afișări
Imaginea articolului Creditori: O intrare în incapacitate de plată a SUA este de neimaginat

Creditori: O intrare în incapacitate de plată a SUA este de neimaginat (Imagine: Shutterstock)

Un număr tot mai mare de congresmeni republicani consideră că un "default" tehnic ar fi un preţ care merită plătit pentru a face Casa Albă să accepte reduceri importante de cheltuieli în contextul negoecierilor pentru creşterea plafonului de îndatorare. Trezoreria SUA a fost nevoită să apeleze la măsuri neconvenţionale, precum recurgerea la fondul de pensii, pentru a asigura funcţionarea statului, după ce a atins limita maximă de îndatorare fixată de legislativ.

"Cum ar putea SUA să intre în incapacitate de plată? Nu credem că este o posibilitate pentru că ar crea o panică uriaşă la nivel global", a spus un reprezentant al băncii centrale a Indiei.

Oficialii indieni susţin că nu prea au de ales când cumpără instrumente financiare emise de Trezoreria SUA, pentru că acestea sunt, încă, printre cele mai sigure şi lichide investiţii din lume. Potrivit datelor autorităţilor americane, India deţinea titluri ale Trezoreriei în valoare de 39,8 miliarde de dolari în martie.

Congresul SUA nu a reuşit să crească limita de îndatorare a executivului din cauza divergenţelor privind reducerea deficitului bugetar, estimat la 1.400 de miliarde de dolari în acest an fiscal. Trezoreria SUA a anunţat că va rămâne fără spaţiu de manevră până la 2 august.

Administraţia Obama a avertizat că vor exista consecinţe "catastrofale" care ar putea împinge economia, încă în stare fragilă, înapoi în recesiune, dacă SUA nu pot plăti dobânzile pentru datorii.

"Are implicaţii groaznice pentru economie într-o perioadă în care datele macroeconomice indică o încetinire. Este pur şi simplu o idee oribilă", a afirmat Ben Westmore, economist la Banca Naţională a Australiei.

Teoria Partidului Republican, care promovează reducerile de cheltuieli şi blochează creşterea îndatorării, este că deţinătorii de obligaţiuni ar accepta o întârziere scurtă, posibil de câteva zile, dacă aceasta înseamnă că Washingtonul va aborda problemle fiscale pe termen lung, punând ţara într-o poziţie mai solidă de a-şi onora datoriile în viitor.

Interviurile cu investitori şi oficiali guvernamentali arată că aceştia percep incapacitatea de plată ca pe o posibilitate atât de groaznică şi de îndepărtată, încât este dificil de imaginat, notează Reuters.

"Nu are cum să se întâmple. Statele Unite ar onora întâi plăţile pentru obligaţiuni în detrimentul altor datorii. Este atât de simplu", a declarat Barry Evans, manager care supraveghează active de 83 miliarde de dolari la compania Manulife Asset Management.

În ce priveşte China, cel mai mare creditor al SUA cu 1.140 miliarde de dolari la nivelul lunii martie, o intrare în incapacitate de plată ar putea avea un impact negativ asupra legăturilor politice şi economice deja încordate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici