Criza alimentelor este mai puţin gravă decât în 2008

Criza actuală a alimentelor este mai puţin gravă decât în 2008, întrucât preţul orezului a crescut cu un ritm mult mai redus decât al altor cereale, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Bloomberg.

48 afișări
Imaginea articolului Criza alimentelor este mai puţin gravă decât în 2008

Criza alimentelor este mai puţin gravă decât în 2008 (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Contractele la termen pentru orez tranzacţionate la bursa din Chicago au urcat cu 3,4% în ultimele 12 luni, comparativ cu avansul de 60% în cazul grâului şi 93% pentru porumb.

Producţia mondială de orez alb va creşte cu 2,4% în intervalul 2010-2011, potrivit estimărilor Departamentului Agriculturii din Statele Unite, avans care va contribui la menţinerea stocurilor aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.

Preţul orezului a crescut de aproape trei ori în decurs de 20 de luni încheiate în aprilie 2008, contribuind la creşterea numărului de persoane subnutrite, la 1,02 miliarde în 2009.

Numărul acestor persoane a scăzut anul trecut la 925 de milioane, primul declin din ultimii 15 ani, ca urmare a redresării economice şi a scăderii preţurilor alimentelor.

"Amploarea problemei nu este la fel de mare ca în 2008, pentru mari părţi ale lumii", a declarat Ken Ash, director pentru comerţ şi agricultură la OCDE.

Creşterea preţului orezului, cu 33% în 2007 şi cu 11% anul următor, a agravat criza alimentelor din 2008, după ce producători precum Cambodgia, Vietnam, India şi Egipt au interzis exporturile.

Orezul era tranzacţionat la 12:38, ora Parisului, la 14,3 dolari livra (o livră-4,5 kilograme), faţă de 25,07 dolari livra în aprilie 2008.

Preţurile mondiale ale alimentelor au urcat cu 28% în ultimele 12 luni şi au atins un nivel record în ianuarie, potrivit Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

Acest fapt a contribuit la revoltele populare din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, care au dus la înlăturarea preşedinţilor din Egipt şi Tunisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici