Cursul BNR a coborât la 4,4589 lei/euro, cel mai REDUS nivel de la jumătatea lunii decembrie

Moneda naţională s-a apreciat semnificativ în prima parte a sesiunii interbancare de marţi, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a publicat un curs de referinţă de 4,4589 lei/euro, cu 3,46 bani mai redus, ajungând astfel la cel mai redus nivel de la jumătatea lunii decembrie.

327 afișări
Imaginea articolului Cursul BNR a coborât la 4,4589 lei/euro, cel mai REDUS nivel de la jumătatea lunii decembrie

Cursul BNR a coborât la 4,4589 lei/euro, cel mai REDUS nivel de la jumătatea lunii decembrie (Imagine: Shutterstock)

O rată de schimb inferioară celei de marţi, de 4,4537 lei/euro, a fost publicată de banca centrală la 16 decembrie.

În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4935 lei/euro.

Leul s-a apreciat cu 1,78% în ultimele şase şedinţe, mişcare susţinută săptămâna trecută de intervenţii indirecte ale băncii centrale, potrivit dealerilor.

În acelaşi timp, leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul american, cursul de referinţă coborând cu 2,8 bani, la 3,2984 lei/dolar.

Cursul de referinţă leu/franc elveţian a scăzut de la 3,6763 lei/franc la 3,6493 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

În debut, euro a fost cotat la 4,49 lei, nivel similar cu cel de la finalul zileiprecedente, când băncile cotau euro la 4,4900 - 4,4915 lei.

În prima parte a zilei, cursul a coborât treptat sub 4,46 lei/euro, cel mai probabil condus de închiderea pariurilor împotriva monedei locale, potrivit dealerilor

Valutele din regiune consemnau aprecieri de până la 1% la începutul zilei, după ce săptămâna trecută s-au depreciat semnificativ, jucătorii ieşind de pe mai multe pieţe emergente, din cauza dobânzilor reduse.

Unii dealeri consideră că leul beneficiază de sentimentul pozitiv din pieţele vecine, având în vedere că şi dobânzile de pe piaţa monetară locală se situează la un nivel atractiv.

Intervenţiile indirecte ale BNR în piaţă de săptămâna trecută au influenţat dobânzile practicate de băncile comerciale, astfel că ratele afişate au crescut vizibil, ajungând ca după aproximativ şase luni să se plaseze peste rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi dobânzile se plasau la 3,5 - 4%, iar pentru plasamentele pe termen de o săptămână, ratele medii se situau la acelaşi nivel.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, este de 3,52% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici