Curtea de Conturi a identificat prejudicii de 410 milioane de euro provocate bugetului în 2015

Impactul financiar al prejudiciilor provocate în anul 2015 bugetului de stat de către ordonatorii de credite auditaţi este de 1,8 miliarde de lei, echivalentul a 410,5 milioane de euro, reiese din ultimul raport dat luni publicităţii de Curtea de Conturi a României.

747 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi a identificat prejudicii de 410 milioane de euro provocate bugetului în 2015

Curtea de Conturi a identificat prejudicii de 410 milioane de euro provocate bugetului în 2015

„Cele mai frecvente categorii de abateri şi nereguli care au determinat producerea de prejudicii, prin cuantumul estimat al acestora, dar şi prin perpetuarea lor de la un an la altul, s-au constatat în 7.440 de cazuri”, precizează instituţia de control.

Cele mai mari prejudicii au fost aduse bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale (47% din total), în principal: prin nerespectarea prevederilor legale cu privire la angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor bugetare; utilizarea nelegală a fondurilor acordate de la buget, prin modul defectuos de alocare şi utilizare a creditelor bugetare pentru investiţii, a subvenţiilor, transferurilor şi a altor forme de sprijin financiar, precum şi abateri cu privire la administrarea contractelor de achiziţie publică; abateri privind vânzarea şi/sau scoaterea din funcţiune a activelor corporale, concesionarea sau închirierea de bunuri proprietate publică şi privată a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionarea de servicii cu caracter public şi asocierile în participaţiune, administrarea, gestionarea şi inventarierea patrimoniului public şi privat.

Bugetului de stat, care deţine 27,7% din totalul prejudiciilor estimate, i-au fost aduse prejudicii, în principal, prin: angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor bugetare fără respectarea prevederilor legale; nerespectarea clauzelor contractuale stabilite prin contractul de achiziţie publică referitoare la cantitatea şi calitatea bunu-rilor livrate/lucrărilor executate/serviciilor prestate şi/sau la termenele stabilite; abateri privind împrumuturile interne şi externe contractate sau utilizate fără respectarea reglementărilor legale în domeniu; efectuarea de plăţi pentru produse/lucrări/servicii, neexecutate/nerecepţionate în cantitatea facturată şi plătită; nerespectarea condiţiilor legale de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a ajutorului social.

Potrivit Curţii de Conturi, următorul buget la care s-au constatat prejudicii este cel al agenţilor economici din sectorul public, cu capital de stat sau al unităţilor administrativ-teritoriale (16,3%). În aceste cazuri, prejudiciile au fost produse, în principal, prin efectuarea unor cheltuieli de personal neprevăzute de lege, stabilirea eronată a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor şi a altor drepturi acordate personalului, sau prin supraevaluarea nejustificată a unor cheltuieli.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici