Der Spiegel: Fabrica Nokia de la Cluj va aduce lumea modernă într-o zonă cuprinsă încă de sărăcie

Fabrica pe care Nokia urmează să o construiască lângă Cluj este o şansă pentru locuitorii regiunii, apreciază publicaţia Der Spiegel, relatând că în această zonă din Transilvania oamenii se zbat încă în sărăcia lăsată în urmă de unul dintre cele mai represive regimuri.telefon

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Der Spiegel: Fabrica Nokia de la Cluj va aduce lumea modernă într-o zonă cuprinsă încă de sărăcie

Der Spiegel: Fabrica Nokia de la Cluj va aduce lumea modernă într-o zonă cuprinsă încă de sărăcie

Păşunile din Transilvania nu au mai avut parte de atâta acţiune de la retragerea romanilor, comentează Der Spiegel, apreciind însă că în condiţiile în care producătorul Nokia prelucrează deja terenul pentru construirea unei noi fabrici, lumea modernă se îndreaptă către această parte a României cu o viteză uimitoare inclusiv pentru texanul John Guerry, şeful şantierului. "De fiecare dată când vin aici, ceva este schimbat", le povesteşte Guerry jurnaliştilor de la Der Spiegel, în timp ce se apleacă pentru a mângâia un câine vagabond botezat de muncitori Nokia.

Potrivit publicaţiei germane, fabrica de la Cluj s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid astfel încât, la mai puţin de cinci luni de la începerea lucrărilor, exteriorul uzinei este aproape finisat, iar în interior specialiştii au instalat deja mai multe computere care vor urmări fluxurile de componente ale viitoarelor telefoane.

De altfel, potrivit Der Spiegel, în luna martie fabrica va începe deja livrarea primelor aparate în Europa şi Asia. Der Spiegel apreciază că Nokia a ales Clujul parţial deoarece în acest oraş există un număr considerabil de ingineri dispuşi să muncească pentru un salariu mai mic decât un sfert din cel european. Fabrica va deveni complet operaţională cu pu ţin timp înainte de închiderea uzinei Nokia de la Bochum, Germania, despre care compania finlandeză susţine că a devenit prea costisitoare.

Dar numai salariile mici nu vor putea transforma fabrica din România într-una competitivă, comentează Der Spiegel, adăugând că pentru a se asigura că investiţia Nokia de 88 de milioane de dolari va da rezultate, Germania va fi nevoită să îşi transporte "preţioasa expertiză" într-o zonă care este legată de exterior printr-un aeroport de mici dimensiuni şi o autostradă cu două benzi care abia începe a se strecura printre Carpaţii situaţi în apropiere.

Găsirea unor muncitori dornici să lucreze în noua fabrică nu va constitui o problemă, scrie Der Spiegel apreciind că oraşul Cluj, cu 400.000 de locuitori se zbate încă să iasă din sărăcia lăsată în urmă de unul dintre cele mai represive regimuri comuniste din Europa de Est. De altfel, potrivit cotidianului citat, deşi rata şomajului în această zonă era, în luna noiembrie, de aproximativ 3,1 la sută, majoritatea salariaţilor din întreprinderile din regiune câştigă în jur de 180 de dolari pe lună.

Aceşti locuitori sunt nerăbdători să lucreze pentru o multinaţională care oferă posibilitatea de formare şi avansare, scrie Der Spiegel, care menţionează inclusiv o anumită stare de euforie în rândul persoanelor care se gândesc că s-ar putea alătura celui mai mare concern de telefoane mobile din lume.

Der Spiegel reaminteşte că Nokia nu a făcut public salariul pe care îl va oferi viitorilor săi angajaţi de la Cluj, dar susţine că salariile vor fi competitive în condiţiile în care media în regiune este de 450 de dolari pe lună. Mai mult, potrivit publicaţiei germane, Nokia speră să îşi atragă şi menţină personalul prin oferte care ar stârni invidia inclusiv în rândul angajaţilor occidentali. Noua uzină de la Cluj va avea un bufet unde mâncarea va fi gratuită, o sală de gimnastică, terenuri de sport şi o saună, scrie Der Spiegel.

"Fabrica va fi un loc unde oamenilor le va plăcea să muncească", afirmă Guerry, potrivit publicaţiei germane care susţine că Nokia intenţionează să predea compania managerilor locali cel mai devreme peste patru ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici