Draghi: Unele ţări din zona euro trebuie să accelereze reformele

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat joi că unele state din zona euro trebuie în mod clar să accelereze reformele, dar a evitat să facă nominalizări.

208 afișări
Imaginea articolului Draghi: Unele ţări din zona euro trebuie să accelereze reformele

Mario Draghi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Reformele trebuie în mod clar să fie accelerate în unele ţări, iar cele care au început deja să le pună în pună în practică trebuie să nu piardă progresele realizate", a afirmat Draghi în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară a BCE, la care dobânzile nu au fost modificate.

În privinţa Franţei, Draghi a spus, răspunzând la o întrebare, că are încredere că autorităţile de la Paris vor lua toate măsurile necesare în domeniul reformelor.

Guvernul francez a anunţat, miercuri, că va rata anul viitor şi în 2016 ţinta de reducere a deficitului bugetar la 3% din produsul intern brut, dar a avertizat că nu va lua măsuri suplimentare de austeritate, în ciuda presiunilor Uniunii Europene.

Proiectul de buget pentru 2015 prevede un deficit bugetar de 4,3% din PIB, faţă de 4,4% la finalul acestui an. Indicatorul ar urma să ajungă în 2017 la nivelul de sub 3% stabilit de Uniunea Europeană.

În opinia sa, politica monetară relaxară adoptată de BCE contribuie la susţinerea activităţilor economice, dar favorizarea investiţiilor, crearea de locuri de muncă şi creşterea economică necesită şi alte tipuri de politică.

Este vorba despre reformele de pe piaţa muncii şi din producţie, în scopul îmbunătăţirii climatului economic pentru companii, a explicat Draghi.

În domeniul fiscal, ţările din zona euro trebuie să respecte Pactul de Stabilitate şi Creştere, a insistat Draghi, în condiţiile în care guvernele trebuie să trimită autorităţilor de la Bruxelles proiectele de buget pentru 2015.

Şeful BCE a mai spus că regulile actuale din zona euro permit suficientă flexibilitate pentru asumarea costurilor bugetare ale reformelor structurale, susţinând în acelaşi timp cererea, fără creşterea datoriei publice.

În acelaşi timp, statele care dispun de marje bugetare ar trebui să le utilizeze, a adăugat Draghi, cu referire la Germania.

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, decizie anticipată de analiştii economici.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,20%", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

BCE a redus, la începutul lunii septembrie, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.

Tot în urma şedinţei din septembrie, BCE a anunţat că va lansa, în luna octombrie, două noi programe pentru cumpărarea de eurobonduri emise de statele din zona euro şi de obligaţiuni garantate cu active din sectorul privat, în încercarea de a impulsiona creşterea economică şi a încuraja creditarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici