Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului HORA: cu restaurantele închise, chiriile nu pot fi plătite

  • Patronii de restaurante sunt la mica înţelegere cu proprietarii clădirilor când vine vorba de plata chiriilor
  • Clauza pentru situaţiile de forţă majoră din contracte nu îi ajută pe antreprenori
  • Reprezentanţii industriei HoReCa i-au prezentat premierului un plan de redeschidere a business-urilor
2793 afișări
Imaginea articolului Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului HORA: cu restaurantele închise, chiriile nu pot fi plătite

Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului HORA: cu restaurantele închise, chiriile nu pot fi plătite

Restaurantele sunt închise, dar chiriile trebuie plătite. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă proprietarii de restaurante. Ei au cerut sprijinul Guvernului pentru a traversa această perioadă, dar nu au primit încă niciun ajutor. Şi nici aşa-numita clauză privind ”forţa majoră” din contractele de închiriere nu e utilă.

Dragoş Petrescu – proprietar de restaurante şi preşedintele patronatului HORA:  Nimeni până astăzi nu s-a gândit serios la clauza privind starea de forţă majoră din contracte. În forţă majoră, stai o lună, două, după care proprietarul sau chiriaşul poate rezilia contractul de drept. Deci treaba asta cu forţa majoră nu ajută absolut deloc, nu mai spun că mai trebuie să îţi obţii şi un certificat de  500 de euro de la camera de comerţ în scopul luptei pentru forţa majoră. 

În Franţa, guvernul a anulat chiriile pentru baruri şi cafenele pe perioada în care acestea sunt închise din cauza coronavirusului.

Reprezentanţii industriei de hoteluri şi restaurante s-au întâlnit în această săptămână cu premierul Orban pentru a-i propune un plan de redeschidere, treptată, a restaurantelor şi a teraselor. Printre cerinţe se numără şi suspendarea impozitului specific pentru anul 2020 dar şi măsuri privind închirierea spaţiilor publice. Măsurile de sprijin ar ajuta cele 36.000 de restaurante, baruri şi cafenele existente pe piaţă şi cei 400.000 de oameni care lucrează în acest sector.

Antreprenorii ar putea redeschide mai uşor dacă statul ar permite primăriilor să ofere gratis spaţii pentru terase sau măcar reduceri de chirii, a mai spus Dragoş Petrescu la emisiunea Marius Tucă Show.

Restaurantele rămân închise şi după data de 15 mai în România, în timp ce frizeriile, saloanele de înfrumuseţare şi clinicile stomatologice se vor redeschide.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici