Economia Chinei este prima, din cele ale marilor puteri ale lumii, care îşi revine după pandemie. Anunţul Beijingului

  • China a înregistrat o creştere economică de 3,2% în cel de-al doilea trimestru.
  • China a deschis fabricile, uzinele şi întreprinderile, iar toate lucrează la o capacitate maximă, ceea se înseamnă o creştere a producţiei industriale.
  • Potrivit unui raport Deutsche Bank, „recuperarea în forma de V a Chinei” a fost „în mare măsură finalizată”.
  • Totuşi există un sector care nu s-a redresat atât de repede după cum sperau chinezii - vânzările de retail
1391 afișări
Imaginea articolului Economia Chinei este prima, din cele ale marilor puteri ale lumii, care îşi revine după pandemie. Anunţul Beijingului

sursa foto: profimedia

China a înregistrat o creştere economică de 3,2% în cel de-al doilea trimestru în urma unei scăderi record a activităţii, scrie BBC. Economia Chinei este prima, din cele ale marilor puteri ale lumii, care îşi revine după pandemie. 
 
A doua cea mai mare economie din lume a înregistrat o scădere accentuată în primele trei luni ale anului în timpul izbucnirii pandemiei de Covid-19. Însă cifrele raportate miercuri arată că Produsul Intern Brut al Chinei (PIB) a revenit pe creştere în perioada aprilie-iunie.
 
Evoluţia Chinei este urmărită îndeaproape de întreaga lume, mai ales că cifrele sunt mai mari decât prevedeau experţii şi totodată indică o formă de recuperare în forma V - adică scădere economică urmată de o revenire rapidă. Ceea ce înseamnă că Beijingul evită să intre într-o recesiune tehnică - marcată de două perioade cu efecte negative asupra creşterii economice.
 
Revenirea rapidă vine după o scădere accentuată de 6,8% în primul trimestru al anului, fiind cea mai mare contracţie de la începutul înregistrărilor trimestriale ale PIB. În termeni anuali, China nu a mai cunoscut contracţie a PIB din 1976.

Este o recuperare în formă de V?

Economia chineză a reuşit să crească mai puternic decât se aştepta pe măsură ce ţara iese din colapsul cauzat de pandemia de COVID-19. Prin urmare, toate măsurile de stimulare anunţate de autorităţi par să funcţioneze. Fabricile devin mai ocupate, ceea ce însemnă o creştere a producţiei industriale.
 
Totuşi există un sector care nu s-a redresat atât de repede după cum sperau - vânzările de retail care au continuat să scadă în al doilea trimestru. Aşadar, dorinţa de-ai face pe oameni să cheltuiască mai mult rămâne o provocare. 
 
În acelaşi timp în care economia începe să se redreseze, tensiunile cu SUA cresc, mai ales în Hong Kong. Acesta fiind motivul pentru care unii economişti sunt sceptici când vorbesc despre o recuperare economică în forma de V a Chinei. 
 
Pe de altă parte, potrivit datelor de cercetare a Deutsche Bank, „recuperarea în formă de V” a fost „în mare măsură finalizată”. „Oamenii au început să cheltuie ca înainte de pandemia Covid-19, însă diferenţa rămasă este concentrată în mare parte pe câteva sectoare - serviciile de agrement, călătoriile şi sectorul HoReCa - unde redresarea rapidă este puţin probabilă”, se arată în raportul de cercetare Deutsche Bank.
 
În luna mai, China a anunţat că nu va stabili un obiectiv de creştere economică pentru 2020, în timp ce se lupta cu criza cauzată de pandemia coronavirusului.
 
Autor: Tatiana Beliuta

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici