Economia mondială va rezista încetinirii ritmului de dezvoltare din SUA

Economia mondială a va rezista încetinirii ritmului de dezvoltare din Statele Unite, anticipează analişti ai Goldman Sachs, Credit Suise şi BofA Merrill Lynch Global Research, la trei ani după ce SUA au declanşat în lume cea mai gravă recesiune din ultimele şapte decenii.

25 afișări
Imaginea articolului Economia mondială va rezista încetinirii ritmului de dezvoltare din SUA

Economia mondială va rezista încetinirii ritmului de dezvoltare din SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Analiştii consideră însă că situaţia este diferită faţă de acum trei ani, iar Goldman Sachs prognozează că economia globală va încetini anul viitor cu 0,2 puncte procentuale, la 4,6%, iar expansiunea din SUA la 1,8%, de la 2,6%, transmite Bloomberg.

Acest punct de vedere este susţinut de opinia că dependenţa internaţională de comerţul cu SUA s-a redus şi nu poate propaga efectul problemelor de pe piaţa imobiliară americană.

Dacă dificultăţile din SUA nu vor tulbura din nou pieţele financiare, aşa cum s-a întâmplat în timpul crizei, Goldman Sachs anticipează deprecierea dolarului, majorarea randamentelor obligaţiunilor în afara Statelor Unite şi aprecierea titlurilor pe pieţele emergente.

"Atât timp cât nu se transformă în gripă, lumea poate rezista unei răceli a Statelor Unite", a declarat Ethan Harris, analist şef pentru pieţe dezvoltate la BofA Merrill Lynch, în New York.

El se aşteaptă la un ritm de creştere de 18,% în SUA şi de 3,9% la nivel mondial, în 2011.

"Lumea a devenit parţial decuplată" faţă de economia SUA, a declarat în septembrie Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, profesor la Columbia University din New York.

La 16 luni după ce economia SUA, cea mai mare din lume, a ieşit din recesiune, redresarea încetineşte, cu un declin al comenzilor fabricilor, a vânzărilor de locuinţe şi agravarea şomajului, potrivit estimărilor analiştilor intervievaţi de Bloomberg, care anticipează pentru acest an un avans de 2,7%.

Pe de altă parte, pieţele emergente se întăresc, astfel încât producţia prelucrătoare din China s-a accelerat pentru a doua lună consecutiv în septembrie, iar producţia industriakă din India a avansat cu 13,8% în iulie faţă de anul anterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici