Energia solară ar putea deveni principala sursă de electricitate

Energia solară ar putea deveni principala sursă de electricitate la nivel mondial până la sfârşitul secolului, rolul acestei resurse fiind neglijat până în prezent pentru că producătorii aşteaptă scăderea costurilor de producţie până la nivelul celor ale combustibililor fosili, transmite Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Energia solară ar putea deveni principala sursă de electricitate

Energia solară ar putea deveni principala sursă de electricitate

Producţia de panouri solare se va dubla în 2008 şi în 2009, ca urmare a susţinerii din partea guvernelor, mai ales a celor din Germania şi Japonia, conform băncii de investiţii americane Jefferies Group.

Totodată, implicarea autorităţilor centrale din Spania, Grecia şi Italia duce la dezvoltarea acestui sector şi în sudul Europei, unde guvernele încep să ia în considerare energia solară ca măsură împotriva încălzirii globale şi a dependenţei energetice.

Deocamdată, energia solară este mai scumpă decât sursele de energie fosile, precum cărbunele, sectorul având nevoie de subvenţii. Costurile scad însă cu o rată medie anuală de aproximativ 5% şi s-a ajuns deja la egalizarea costurilor la nivelul reţelei, cu ajutorul subvenţiilor, în anumite regiuni din California. Această paritate ar putea fi atinsă în statele însorite în aproximativ cinci ani, iar în Marea Britanie până în 2020.

"După acel moment, creşterea sectorului de energie solară nu ar avea limite. Industria energiei solare ar putea deveni chiar mai mare decât cea eoliană", a declarat inginerul şef al General Electric, Jim Lyons.

El a adăugat că General Electric, a doua mare companie din SUA, fabrică turbine de vânt şi vrea să se extindă şi în sectorul energiei solare.

Problema esenţială în procesul de dezvoltare a acestei industriii este ritmul de reducere a costurilor şi majorarea preţurilor la energie. În Europa, preţurile s-au apropiat, săptămâna aceasta, de nivelul record, pe fondul majorării cotaţiilor petrolului.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici