Enterprise Investors: Investitorii sunt greu de convins să vină în România şi în zonă

Investitorii sunt greu de convins să aloce bani pentru achiziţia de companii din Europa Centrală şi de Sud-Est, inclusiv România, iar fără Polonia "regiunea nu este deloc sexy", deşi, faţă de anul trecut, pe piaţa locală sunt mai multe oportunităţi, afirmă Cristian Nacu, şeful Enterprise Investors.

494 afișări
Imaginea articolului Enterprise Investors: Investitorii sunt greu de convins să vină în România şi în zonă

Enterprise Investors: Investitorii sunt greu de convins să vină în România şi în zonă (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

"Faţă de anul trecut, în 2014 senzaţia din piaţă este că există mai multe oportunităţi de investiţii, sunt mai multe afaceri disponibile la vânzare şi mai mulţi antreprenori dispuşi să vândă. E greu de estimat o valoarea a pieţei în acest an pentru că tranzacţii care sunt în curs de negociere se pot închide anul viitor. Pe de altă parte, activitatea fondurilor în zona este foarte redusă, la fel şi sumele de bani pe care aceştia le au alocate pentru ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est", a spus Nacu la o conferinţă pe teme economice.

Enterprise Investors a strâns anul trecut 314 milioane de euro în fondul Polish Enterprise Fund VII (PEF VII), cu un capital de 314 milioane de euro.

"A fost cel mai greu proces de strângere de fonduri, deoarece zona nu mai este atractivă pentru investitori. Este greu să-i convingi să mai investească aici, iar fără Polonia, zona n-ar fi deloc sexy. Investitorii s-au dus în zone care par mai atrăgătoare, respectiv Asia şi BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China - n.r.). Faptul că nu suntem buni în atragerea de fonduri, că nu investim în crearea de politici de susţinere a antreprenorilor şi a mediului de business, apropierea de zone de conflict, sunt printre motivele invocate de investitori", a spus Nacu.

El a precizat că este inadmisibil ca, în condiţiile în care România produce mai multe maşini decât Italia, iar cei doi producători, Ford şi Dacia, cer autorităţilor o autostradă pentru a putea transporta mai uşor maşinile, să nu existe încă un astfel de proiect.

Pe lângă Enterprise Investors, alte fonduri active în România sunt GED, Global Finance sau Axxess Capital, primele două reducându-şi, de asemenea, activitatea pe piaţa locală.

Enterprise Investors a investit până în prezent în România 200 de milioane de euro, în prezent fiind implicată în trei companii, respectiv retailerul Profi, grupul de firme Macon Deva şi firma Smartree.

"Discutăm o tranzacţie în România, care s-ar putea finaliza în acest an sau poate la începutul anului viitor, dar ciclul unei astfel de tranzacţii este de peste 6 luni. Domeniile atractive sunt în continuare IT-ul, serviciile de sănătate şi retailul", a precizat Nacu.

Anul trecut investiţiile fondurilor private în România au crescut pentru prima dată în ultimii patru ani, avansul fiind de 2,5 ori faţă de 2012, la peste 70 milioane euro. Piaţa locală a ocupat locul trei în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia.

Fondurile de private equity sunt vehicule de investiţii al căror capital este alimentat de entităţi private şi sunt o alternativă pentru companii la clasicele soluţii de finanţare prin intermediul băncii sau al pieţei de capital. Pe lângă capitalul investit, fondurile de private equity se implică şi în conducerea companiei, pentru o anumită perioadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici