Europa ar putea trece de această iarnă cu rezervele actuale de gaze. Analiză

Europa ar putea încălzi locuinţele cetăţenilor săi şi şi-ar putea alimenta industria cu rezervele existente de gaze până la sfârşitul acestei ierni relativ blânde în cazul în care s-ar ajunge la o stopare totală a importurilor din Rusia, relevă o analiză a unui important institut economic german.

679 afișări
Imaginea articolului Europa ar putea trece de această iarnă cu rezervele actuale de gaze. Analiză

The Guardian.scrie că rezervele de gaze neobişnuit de re­duse au strânit îngrijorarea mai mul­tor guverne europene în ultimele luni.

Potrivit calculelor Institutului de Economie Energetică din cadrul Universităţii din Köln, actualele ni­ve­luri ale gazelor deţinute în rezer­vele europene „ar putea com­pesa o pierdere a livrărilor ruseşti“ în ur­mă­toa­rele şase săptă­mâni dacă tem­peraturile nu vor scădea dramatic în restul lunii februarie şi în martie.

Analiza institutului vine în paralel cu un raport prudent optimist al Institutului Economic German. Deşi o pierdere totală a importurilor de gaze ruseşti „va duce la blocaje în unele state europene“, institutul din Köln arată că astfel de deficite „ar urma să fie limitate la până la 10% din cerere“.

Andreas Fischer, autor al stu­diului, avertizează însă că guvernele europene trebuie să se asigure că rezervele sunt suplimentate din nou pentru iarna viitoare.

Un raport al Institutului Kiel pentru Economie Mondială chiar indică faptul că în cazul suspendării livrărilor de gaze către Europa, Rusia ar avea mai mult de suferit din punct de vedere economic decât continentul.

„PIB-ul rusesc s-ar contracta cu uşor sub 3%“, se pretinde în raport.

Potrivit calculelor institutului german, un embargo asupra gazelor ar duce la o scădere cu 2,9% a economiei ruseşti. PIB-ul german, se mai arată în analiza institutului, ar scădea uşor, cu 0.1%.

În acelaşi context al crizei gazelor din Europa, Azerbaidjanul a anunţat că intenţionează să-şi crească livrările de gaze naturale în acest an şi să pompeze 16,2 miliarde de metri cubi via TANAP, în principal către Europa, urmând să-şi dubleze aproape capacitatea pe viitor, potrivit Reuters.

UE a anunţat în această lună că încearcă să obţină livrări mai mari de gaze din Azerbaidjan în contextul în care întreaga Europă se confruntă cu facturi în creştere puternică la energie şi livrări reduse din partea Rusiei, principalul său furnizor.

Autorităţile din Baku oferă TANAP ca o alternativă de aprovizionare cu gaze în competiţia sa cu Moscova pentru profitabila piaţă europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
europa,
gaze,
război

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici