Evaziunea fiscală din domeniul tutunului se ridică la un miliard de euro

Evaziunea fiscală din domeniul comercializării produselor din tutun se ridică la un miliard de euro, principalele surse fiind reprezentate de traficul de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova şi vânzările prin duty-free, potrivit comisarului general al Gărzii Financiare(GF), Ladányi Árpád Csaba.

36 afișări
Imaginea articolului Evaziunea fiscală din domeniul tutunului se ridică la un miliard de euro

Evaziunea fiscală din domeniul tutunului se ridică la un miliard de euro (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Pe ţigări există o evaziune estimată la un miliard de euro. Sunt trei surse traficul de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova, unde accizele sunt mai mici, şi vânzările prin duty-free. Duty-free-urile vând atât de mult încât fiecare persoană care călătoreşte ar trebui să cumpere câte 50 de pachete de ţigări", a declarat Ladányi pentru MEDIAFAX.

El a arătat că la nivelul Gărzii Financiare s-au stabilit noi indicatori de performanţă pentru secţiile judeţene, cum ar fi identificarea depozitelor clandestine de ţigarete şi chiar a micilor fabrici clandestine, deşi o astfel de unitate nu a mai fost descoperită din 2007.

"Dacă nu putem să oprim traficul de frontieră sau să identificăm depozitele, atunci vom merge permanent în control la vânzătorii ambulanţi şi din pieţe. În opinia noastă, s-a terminat traficul de ţigări cu tirul. Acum se aduc în maşini mici, dar probabil mult mai des, pentru că fenomenul este chiar extins", a adăugat comisarul general al GF.

Estimarea oficialului Gărzii Financiare este similară cifrei înaintate de compania Novel Research, care a dat publicităţii un studiu potrivit căruia contrabanda cu ţigarete în România a ajuns, în primele două luni ale acestui an, la 36% din totalul pieţei, de la 22% în ultimul trimestru al anului 2009 şi ar putea determina în 2010 pierderi la buget de peste un miliard de euro.

Documentul preciza că cea mai mare parte a ţigărilor de contrabandă provinde din Republica Moldova (32%), din magazinele de tip duty-free (27,4%) şi din ţări precum Ucraina, Rusia sau Serbia.

Pe piaţa românească, preţul unui pachet de ţigări comercializat legal este între 8,3 şi 10,9 lei, în timp ce un pachet de ţigări de contrabandă costă de la 4,5 lei la 8 lei.

Ministerul Finanţelor Publice a emis un ordin prin care firmele care comercializează mărfuri în regim duty-free sunt obligate să lichideze stocurile de băuturi spirtoase şi produse din tutun în termen de 45 zile, termen la finalul căruia comerţul cu aceste mărfuri va fi interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile, alimentele.

Ordinul prin care s-a interzis comercializarea de tutun şi alcool în duty-free-uri a fost suspendat recent de către Curtea de Apel Ploieşti. Decizia nu este irevocabilă, însă este executorie. Ministerul Finanţelor are posibilitatea să facă recurs împotriva hotărârii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici