FAO: Preţurile alimentelor cresc, pe plan mondial, la maximul a cinci ani

Preţurile alimentelor la nivel mondial au crescut pentru a treia lună consecutiv, pentru a atinge maximul a cinci ani în decembrie, antrenate de creşterile uleiurilor vegetale, zahărului şi lactatelor, precum şi de creşterea preţurilor la cereale, a anunţat FAO.

542 afișări
Imaginea articolului FAO: Preţurile alimentelor cresc, pe plan mondial, la maximul a cinci ani

FAO: Preţurile alimentelor cresc, pe plan mondial, la maximul a cinci ani

Indicele preţurilor alimentare al Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură (FAO) din ONU, care măsoară modificările lunare pentru un coş de cereale, seminţe oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a sărit la cel mai înalt nivel din decembrie 2014, cu o medie de 181,7 puncte, în creştere cu 2,5% faţă de luna precedentă.

Pentru întreg anul, indicele a fost în medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decât în ​​2018, dar sub vârful de 230 de puncte atins în 2011.

Indicele preţurilor cerealelor a crescut cu 1,4%, până la media de 164,3 puncte, condus de preţurile mai mari pentru grâu, după majorarea cererii în China şi a apariţiei unor probleme de logistică în urma grevelor din Franţa. Preţurile orezului au fost suferit modificări minore.

Preţurile uleiului vegetal au crescut puternic, indicele crescând cu 9,4% până la 164,7 puncte în decembrie. Preţurile uleiului de palmier au crescut pentru a cincea lună consecutivă, în linie cu cererea de biodiesel, antrenând şi uleiul de soia, de floarea soarelui şi de rapiţă.

Indicele preţurilor la lactate a fost în medie de 198,9 puncte în decembrie, în creştere cu 3,3%, cu preţuri mai mari la brânzeturi şi lapte praf degresat, care au depăşit preţurile untului şi laptelui praf integral.

Indicele preţurilor la zahăr a crescut cu 4,8% până la 190,3 puncte, în urma creşterii cererii de etanol cauzată de majorarea preţurilor la petrol.

În schimb preţurile cărnii sunt aproape neschimbate faţă de noiembrie, cu indicele la 191,6 puncte, preţurile mai mari ale cărnii de porc şi oaie fiind echilibrate de scăderea preţurilor la carnea de vită.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici