Fitch: Criza din zona euro ar putea pune în pericol ratingul "AAA" al Franţei

Franţa are puţin spaţiu de manevră pentru a absorbi noi şocuri pentru finanţele publice, precum încetinirea creşterii sau noi provizioane pentru susţinerea sectoruuli bancar, fără a-şi pune în pericol ratingul "AAA", potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch.

171 afișări
Imaginea articolului Fitch: Criza din zona euro ar putea pune în pericol ratingul "AAA" al Franţei

Fitch: Criza din zona euro ar putea pune în pericol ratingul "AAA" al Franţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia rivală Moody's a avertizat luni că o continuare a creşterii randamentelor pentru datoria Franţei, împreună cu un avans economic mai slab, ar putea afecta perspectiva de rating a Franţei.

"La fel ca în situaţia altor ţări mari cu rating «AAA», avansul datoriei statului a epuizat spaţiul de manevră fiscală care ar fi putut fi folosit pentru a absorbi noi şocuri fără a submina calificativul maxim. Principala temere legată de Franţa este că intensificarea crizei din zona euro va genera noi pasive care vor ajunge în datoria statului", se arată într-un comunicat al Fitch.

Analiza Fitch a luat în calcul informaţii apărute în presă potrivit cărora Comisia Europeană exercită presiuni asupra Franţei pentru a suplimenta garanţiile acordate în restructurarea grupului franco-belgian Dexia. Parisul a negat aceste informaţii.


Economia Franţei pare nesigură, scrie Reuters, iar guvernul a revizuit recent în scădere estimarea de creştere economică pentru anul următor de la 1,75% la 1%, nivel considerat de mulţi economişti prea optimist.

Având în vedere probabilitatea ridicată ca Franţa să intre în recesiune anul următor, mulţi investitori au luat deja în calcul o retrogradare a ţării.

"Este clar că Franţa şi-a pierdut statutul de investiţie sigură în zona euro. La acest moment motivele de îngrijorare nu sunt foarte mari. Randamentele sunt încă scăzute. Problema este ce se va întâmpla în viitor", a afirmat Diego Iscaro, analist la compania IHS Global Insight.

Fitch se aşteaptă ca deficitul bugetar al Franţei să coboare la 4% în 2013, iar ţinta de 3% a autorităţilor necesită noi măsuri de consolidare fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici