Fondul de garantare a pensiilor private va avea un buget iniţial de 500.000 de euro

Contribuţia iniţială a administratorilor de fonduri şi furnizori de pensii private la fondul de garantare se va ridica la aproximativ 500.000 de euro şi va fi virată până la 1 mai 2012, a declarat joi preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

292 afișări
Imaginea articolului Fondul de garantare a pensiilor private va avea un buget iniţial de 500.000 de euro

Fondul de garantare a pensiilor private va avea un buget iniţial de 500.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pe lângă contribuţia iniţială, care reprezintă 1% din capitalul social minim aferent autorizării, administratorii vor vira şi una anuală, al cărei cuantum va fi calculat prin metode actuariale, în funcţie de necesităţile fondului", a spus Oancea.

Capitalul minim legal pentru autorizarea unui administrator pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) este de 4 milioane de euro. În cazul pensiilor faculative (Pilonul III), administratorul unui fond trebuie să aibă un capital minim de 1,5 milioane de euro.

Pe Pilonul II activează 9 administratori, iar pe Pilonul III sunt prezente 10 societăţi.

Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private a fost publicată în Monitorul Oficial la finele lunii octombrie.

Potrivit lui Oancea, fondul de garantare este unul dintre cele mai importante elemente componente ale complexului de garanţii ale sistemului de pensii private, prevăzute în legile de bază ale Pilonului II şi, respectiv, Pilonului III şi, totodată, ultima etapă de definitivare a acestui mecanism de siguranţă.

"Fondul are rolul de a garanta drepturile participanţilor şi de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor de a onora obligaţiile asumate. Practic, în cazul în care un administrator obţine un randament mai mic decât minimul impus de legislaţie, iar aplicarea altor măsuri de siguranţă nu aduce efectul scontat, atunci fondul de garantare intervine şi acoperă diferenţa, respectiv pierderile participanţilor", a spus şeful CSSPP.

Potrivit legislaţiei, administratorii au obligaţia plăţii contribuţiei iniţiale, a contribuţiei anuale, respectiv a contribuţiei majorate, după caz, la fondul de garantare, precum şi asigurarea plăţii resurselor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea şi funcţionarea acestuia.

Oancea a mai spus că resursele financiare ale fondului vor fi investite în instrumente ale pieţei monetare, cum ar fi depozite, conturi curente, titluri de stat şi alte instrumente cu grad scăzut de risc.

Numărul participanţilor la fondurile de pensii private obligatorii se ridică la circa 5,7 milioane de persoane, iar activele nete au depăşit 6,4 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici