- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.06.2023, 17:09)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fonduri europene în valoare de 430 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului agricol al UE
Comisia Europeană a propus luni mobilizarea unei finanţări suplimentare pentru fermierii din UE afectaţi de fenomene climatice nefavorabile, de costurile ridicate ale factorilor de producţie şi de diverse aspecte legate de piaţă şi de comerţ, în valoare de 430 de milioane de euro.
Urmărește
187 afișări
Fonduri europene în valoare de 430 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului agricol al UE
Comisia a propus luni mobilizarea unei finanţări suplimentare din partea UE pentru fermierii din UE afectaţi de fenomene climatice nefavorabile, de costurile ridicate ale factorilor de producţie şi de diverse aspecte legate de piaţă şi de comerţ. Noul pachet de sprijin va consta în 330 de milioane EUR pentru 22 de state membre. În plus, statele membre au aprobat ieri pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane EUR pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, prezentat la 3 mai. O serie de alte măsuri, inclusiv posibilitatea unor plăţi în avans mai mari, ar trebui să sprijine fermierii afectaţi de fenomene climatice nefavorabile, anunţă Comisia Europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
BOR: Îndemnăm preoţii şi credincioşii să nu participe la proteste împotriva CCR
-
Călin Georgescu anunţă că merge duminică la secţia de votare din Mogoşoaia şi va aştepta să voteze pentru turul doi al prezidenţialelor
-
George Simion: Noi vom merge la ora 13 la secţiile de votare cu o lumânare să ţinem un moment de reculegere
Potrivit sursei citate, fermierii din UE din Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda şi Suedia vor beneficia de acest sprijin excepţional în valoare de 330 milioane de euro din bugetul PAC. Ţările pot completa acest sprijin din partea UE cu până la 200 % din fonduri naţionale. Statele membre au transmis Comisiei evaluări aprofundate ale dificultăţilor cu care se confruntă sectoarele lor agricole respective. Măsura va fi votată de statele membre în cadrul următoarei reuniuni a comitetului pentru organizarea comună a pieţelor agricole.
Autorităţile naţionale vor distribui ajutoarele direct fermierilor pentru a-i compensa pentru pierderile economice cauzate de perturbările pieţei, de consecinţele preţurilor ridicate ale factorilor de producţie şi ale scăderii rapide a preţurilor produselor agricole şi, după caz, pentru daunele cauzate de recentele fenomene climatice, deosebit de acute în Peninsula Iberică şi în Italia. Ajutorul poate finanţa, de asemenea, distilarea vinului pentru a evita deteriorarea în continuare a pieţei în acest sector.
Pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro aprobat ieri de statele membre pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, prezentat în luna mai, va aloca 9,77 milioane de euro Bulgariei, 15,93 de milioane de euro Ungariei, 39,33 de milioane de euro Poloniei, 29,73 de milioane de euro României şi 5,24 milioane de euro Slovaciei. Fermierii din aceste cinci state membre se confruntă cu probleme legate de blocajele logistice ca urmare a importurilor mari de anumite produse agroalimentare din Ucraina. Măsurile preventive excepţionale şi temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare la 2 mai 2023 şi vor fi eliminate treptat până la 15 septembrie 2023. O platformă comună de coordonare lucrează, de asemenea, la îmbunătăţirea fluxului comercial al schimburilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate.
Plăţile pentru ambele pachete de sprijin ar trebui efectuate până la 31 decembrie 2023. Statele membre vizate vor trebui să notifice Comisiei detaliile punerii în aplicare a măsurii, în special criteriile utilizate pentru calcularea ajutorului, impactul preconizat al măsurii, evaluarea acesteia şi acţiunile întreprinse pentru a evita denaturarea concurenţei şi supracompensarea.
„Pe lângă acest sprijin financiar direct, Comisia propune să se permită plăţi în avans mai mari din fondurile PAC. Până la 70 % din plăţile lor directe şi 85% din plăţile pentru dezvoltare rurală legate de suprafaţă şi de animale ar putea fi puse la dispoziţia fermierilor începând cu jumătatea lunii octombrie pentru a-şi îmbunătăţi situaţia fluxurilor de numerar. Statele membre vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-şi modifica planurile strategice PAC pentru a redirecţiona fondurile PAC către investiţii care restabilesc potenţialul de producţie în urma distrugerii culturilor, a pierderii animalelor de fermă şi a deteriorării clădirilor, a utilajelor şi a infrastructurii din cauza fenomenelor climatice nefavorabile. Modificările introduse de guvernele naţionale în acest cadru nu ar fi incluse în numărul maxim de modificări permise. În mod similar, se acordă, de asemenea, flexibilitate în punerea în aplicare a programelor sectoriale pentru vin şi fructe şi legume. Acest lucru le permite beneficiarilor să îşi adapteze mai bine măsurile la situaţia actuală a pieţei”, se menţionează în finalul comunicatului.
Citește pe alephnews.ro: Călin Georgescu anunță că va merge mâine dimineața la secția de votare din Mogoșoaia. Candidatul va aștepta să voteze în turul doi al prezidențialelor
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Întâlnire trilaterală la Palatul Élysée din Franța. Macron, Trump și Zelenski s-au întâlnit în Paris, înainte de ceremonia de redeschidere a Catedralei Notre Dame
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Ion a fost dat dispărut pe 6 decembrie. Ireal unde a fost găsit acum, la doar o zi după ce familia a dat alarma
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe