Fost director Petromidia:Măsura prin care rafinăria a fost iertată în 2003 de datorii a fost corectă

Măsura prin care rafinăria Petromidia a fost iertată în 2003 de datorii de 603 milioane de dolari prin conversia acestora în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a fost o măsură corectă, a declarat marţi Alexandru Nicolcioiu, fostul director al Petromidia.

661 afișări
Imaginea articolului Fost director Petromidia:Măsura prin care rafinăria a fost iertată în 2003 de datorii a fost corectă

Fost director Petromidia:Măsura prin care rafinăria a fost iertată în 2003 de datorii a fost corectă (Imagine: Florin Gheorghe/ Arhiva Mediafax Foto)

Măsura a fost aprobată prin OUG 118/2003, documentul purtând girul lui Adrian Năstase, Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu.

La acel moment, rafinăria era în proprietatea lui Dinu Patriciu. La expirarea termenului însă, statul a devenit fără voia lui acţionar la Petromidia pentru că noii proprietari ai Rompetrol Rafinare, kazahii de la KazMunayGas, nu au plătit cele 603 milioane de dolari, acesta fiind unul dintre cele mai importante puncte ale dosarului

.

"La acel moment, se creau fel şi fel de metode pentru a face companiile de stat atractive iar pentru privatizarea lor în unele cazuri se recurgea la ştergerea datoriilor. Amintiţi-vă că în 2001 ne-a crăpat un reactor la rafinărie pentru că vicii de funcţionare au fost ascunse la momentul privatizării. Măsura luată în 2003 a fost cea corectă, compania s-a dezvoltat. Ordonanţa aceea a sprijinit dezvoltarea economică a României. A existat un colectiv de oameni care au schimbat idei", a spus Nicolcioiu.

Procurorii DIICOT au început cercetările în dosarul "Rompetrol II", punând sechestre de 3 miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice, dosarul fiind disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006.

Rompetrol spune că se va apăra în ceea ce se conturează a fi unul dintre cele mai mari scandaluri economice din 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici