Gazele se scumpesc cu 6%, iar tariful la energia electrică creşte cu 0,03 lei/MWh

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 6% de la 1 octombrie, iar tarifele de tip Componenta de Piaţă Concurenţială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienţilor finali casnici şi noncasnici beneficiari ai serviciului universal cresc cu 0,03 lei/kWh.

587 afișări
Imaginea articolului Gazele se scumpesc cu 6%, iar tariful la energia electrică creşte cu 0,03 lei/MWh

Gazele se scumpesc cu 6%, iar tariful la energia electrică creşte cu 0,03 lei/MWh

„Încă din 15 februarie am stabilit evoluţia preţurilor la gazele livrate populaţiei (categoria B1), am estimat o creştere cu 10 procente pe întregul an, iar acum suntem în măsură să anunţăm o creştere doar cu 6% de la 1 octombrie. Atunci, în februarie, eram în faza în care la 72 de lei/MWh urma să mai adăugăm încă 20 şi am fi ajuns undeva la 90 de lei/MWh, dar lucrurile au evoluat favorabil şi creştem doar cu 5-6%”, a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă. EL a precizat că instituţia va comunica evoluţia preţurilor şi în termeni nominali, procentele fiind mai puţin relevante. „La un consum mediu lunar per gospodărie de 130-140 de metri cubi, scumpirea aceasta de la 1 octombrie înseamnă şase bani pe metrul cub - aproximativ 3,4-3,5 lei la o factură medie”, a precizat oficialul.

În ceea ce priveşte energia electrică, Comitetul de Reglementare al ANRE a avizat, în şedinţa de marţi, tarifele de tip CPC. În urma analizei, „a rezultat o creştere medie, la nivel naţional, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, faţă de creşterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor furnizorilor de ultimă instanţă (FUI), se arată într-un comunicat al ANRE.

„Având ȋn vedere că tarifele CPC propuse de FUI pentru trimestrul IV 2017 nu au respectat prevederile Metodologiei de stabilire a tarifelor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali, aprobată cu Ordinul ANRE nr. 92/2015, depăşind limitele prevăzute de aceasta, Comitetul de reglementare al ANRE le-a avizat, dar cu modificări”, a precizat instituţia. În prezent, energia electrică furnizată la tarife CPC reprezintă 90% din consumul clienţilor casnici şi este achiziţionată de FUI exclusiv din piaţa concurenţială, unde preţul energiei electrice a înregistrat creşteri semnificative ȋn anul 2017.

În urmă cu o săptămână, întrebat de jurnalişti dacă vor fi creşteri de preţuri, ministrul Energiei, Toma Petcu, a răspuns că pe zona de gaze consumul casnic către populaţie este reglementat până în 2021 şi protejat de ANRE. „Consumatorul casnic, însemnând populaţia, fie consumul propriu, fie consumul pentru producerea energiei termice, este reglementat şi protejat de ANRE. Din ce am discutat cu domnul Havrileţ (n.n. – Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE), am înţeles că nu vor fi majorări substanţiale”, a declarat ministrul. La insistenţele jurnaliştilor, el a subliniat că nu există informaţii oficiale conform cărora se vor scumpi gazelepână la sfârşitul anului.

„Pe partea de energie electrică, pe calendarul de liberalizare, întrucât este ultimul an şi trecem la o liberalizare totală a preţului la energia electrică, singura reglementare şi singurul reglaj pe care îl mai pot face cei de la ANRE este la sfârşitul acestui an. Ei estimează o creştere foarte uşoară, dar nu o pot pronunţa în cifre, i-am întrebat şi eu ca discuţie neoficială”, a explicat ministrul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici