Gazprom oferă Ucrainei gaze la 450 de dolari pe mia de metri cubi

Compania rusă Gazprom a oferit Ucrainei preţul de 450 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale şi speră ca această propunere să determine compania ucraineană Naftogaz să reia negocierile, a anunţat un oficial al Gazprom, citat de RIA Novosti.

32 afișări
Imaginea articolului Gazprom oferă Ucrainei gaze la 450 de dolari pe mia de metri cubi

Gazprom oferă Ucrainei gaze la 450 de dolari pe mia de metri cubi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Să sperăm că acestă propunere (...) va readuce Naftogaz cât mai repede posibil la masa negocierilor", a declarat duminică Aleksei Miller, preşedintele Gazprom.

Rusia a întrerupt joi furnizarea de gaze către Ucraina în urma eşecului negocierilor, înaintea Anului Nou, privind plata datoriei de două miliarde de dolari acumulată de Kiev şi unui nou contract pentru 2009.

Anumite ţări europene precum Polonia, Ungaria, Bulgaria şi România au înregistrat o diminuare a volumului de gaz rus furnizat prin gazoductul ucrainean.

Rusia făcuse anterior o ofertă de 250 de dolari pe mia de metri cubi, dar Ucraina a respins-o. Kievul, care a plătit în 2008 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaz, a precizat că preţul optim este între 200 şi 235 de dolari. În urma refuzului, Gazprom a anunţat că preţul ar putea fi de 418 dolari.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că Ucraina a sustras ilegal 50 de milioane de metri cubi de gaze ruseşti pentru consumatorii europeni.

"În ultimele 24 de ore, am furnizat 295 de milioane de metri cubi de gaz în sistemul ucrainean de transport de gaze, ceva mai mult decât ne-au cerut consumatorii europeni, însă am înregistrat un randament de numai 270 de milioane de metri cubi. Ei (ucrainienii) au furat 25 de milioane", a menţionat Kuprianov.

El a respins acuzaţiile Ucrainei conform cărora Rusia este cea care a redus livrările de gaze către Europa. Prin Ucraina tranzitează aproximativ 80 la sută din gazele ruse către UE, fiind o sursă importantă de venit pentru Moscova. Uniunea Europeană cumpără un sfert din necesarul de gaze de la Gazprom.

Citeşte şi:

Naftogaz susţine că Gazprom a redus livrările de gaze către Europa

Gazprom va depune o plângere la Stockholm în legătură cu problema gazului

Compania Naftogaz va depune de asemenea o plângere la Stockholm

Gazprom susţine că va furniza volumul necesar de gaz pentru Europa

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici