Grecia pregăteşte noi tăieri de salarii şi pensii, concedieri, pentru a obţine tranşa de la FMI, UE

Guvernul elen se pregăteşte să efectueze o nouă rundă de reducere a salariilor şi pensiilor din sectorul public, precum şi concedierea câtorva mii de bugetari, în cadrul noului pachet de austeritate necesar pentru a convinge creditorii externi să acorde următoarea tranşă din programul de finanţare.

531 afișări
Imaginea articolului Grecia pregăteşte noi tăieri de salarii şi pensii, concedieri, pentru a obţine tranşa de la FMI, UE

Grecia pregăteşte noi tăieri de salarii şi pensii, concedieri, pentru a obţine tranşa de la FMI, UE (Imagine: Shutterstock)

Detaliile planului nu sunt încă oficiale, însă surse guvernamentale elene au afirmat că printre noile măsuri se va număra o tăiere "largă" a prestaţiilor din sistemul public de pensii, precum şi reduceri salariale şi concedieri în sectorul public, potrivit WSJ.com.

Premierul Antonis Samaras trebuie să prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 miliarde euro în următorii doi ani, pentru a convint Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană să deblocheze următoarea tranşă, de 31 miliarde euro, din programul de finanţare externă de 130 miliarde euro convenit în prima parte a acestui an în prelungirea acordului de 110 miliarde euro încheiat în 2010.

Tranşa a fost programată iniţial pentru luna iunie, dar turbulenţele politice de la Atena au determinat amânări.

Samaras se va întâlni miercuri cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, forul miniştrilor de Finanţe din zona euro, care va efectua o vizită de o zi la Atena. Vineri, premierul elen va merge la Berlin pentru discuţii cu cancelarul german Angela Merkel, după care se va întâlni la Paris cu preşedintele Francois Hollande. Merkel şi Hollande au programată o întrevedere bilaterală pentru joi.

Recesiunea severă din Grecia, unde Produsul Intern Brut a scăzut cu 20% în ultimii patru ani, împiedică guvernul să adune suficiente venituri la buget pentru a-şi respecta angajamentele în domeniul consolidării fiscale. Totodată, programul de privatizări convenit cu UE, FMI şi BCE este în întârziere.

Samaras încearcă să găsească măsuri de compromis pentru a evita spargerea coaliţiei de guvernare, formată în iunie din trei partide rivale prin tradiţie.

Guvernul elen vrea o amânare cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscală cuprinse în acordul de finanţare externă, ceea ce ar presupune şi suplimentarea împrumuturilor acordate de partenerii externi, dincolo de cele 240 miliarde euro promise Greciei.

De la începutul crizei datoriilor de stat din Grecia, la finele anului 2009, angajaţii şi pensionarii din sectorul public au suferit o reducere a veniturilor cu până la 40%, după trei pachete succesive de măsuri de austeritate. Pentru a obţine tranşa de 31 miliarde euro, Samaras pregăteşte o a patra rundă de tăieri.

Printre măsurile aflate acum în discuţie se numără reducerea pensiilor mici, de până la 800 de euro pe lună, cu 1-2% şi a pensiilor mari, de peste 2.000 de euro, cu 15%. Totodată, statul vrea să reducă şi să limiteze pensiile suplimentare, să scadă numărul celor care se pensionează anticipat, să reevalueze dosarele celor care primesc prestaţii sociale sau pensii ridicate şi să reducă cu o treime salariile din companiile şi organizaţiile de stat.

"Guvernul are cheltuieli de aproximativ 80 miliarde euro în fiecare an, din care 60 miliarde euro pentru salarii şi pensii. Aceste tăieri trebuie să vină de aici, pentru că nu mai putem reduce prea mult din cheltuielile operaţionale de 20 miliarde euro, unde au mai fost scăderi, pentru că ar însemna să închidem servicii publice, precum şcoli sau spitale", potrivit unui oficial al ministerului elen al Finanţelor, citat de WSJ.com.

Guvernul vrea de asemenea să plaseze 35.000 de bugetari într-o "rezervă de muncă", unde vor primi salarii puternic reduse, însă unul dintre partidele din coaliţie se opune vehement acestei propuneri.

Alte tăieri luate în calcul, potrivit surselor oficiale, ar fi scăderea cu un miliard de euro a bugetului public de sănătate şi tot cu un miliard al cheltuielilor pentru apărare, cu eficientizări la educaţie şi administraţia locală.

Miniştrii Finanţelor din zona euro vor lua o decizie privind umrătoarea tranşă pentru Grecia în luna septembrie, când vor avea loc discuţii şi cu privire la solicitatea pentru ajutor extern transmisă de Cipru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici