Guvernele Europei au nevoie de tot mai mulţi bani şi se îndreaptă direct către cetăţeni

Guvernele Europei au nevoie de tot mai mulţi bani şi se îndreaptă direct către cetăţeni pentru a-şi susţine cheltuielile. Miza este de zeci de miliarde de euro.

677 afișări
Imaginea articolului Guvernele Europei au nevoie de tot mai mulţi bani şi se îndreaptă direct către cetăţeni

Guvernele europene apelează din ce în ce mai des la cetăţenii lor pentru a-şi finanţa cheltuielile, într-o campanie care vizează micii investitori şi al cărei scop este să pună presiune pe marile bănci pentru a majora dobânzile pe care le plătesc deponenţilor, scrie Financial Times, citat de Business Magazin.

Italia, Belgia şi Portugalia au emis obligaţiuni în valoare de aproximativ 60 de miliarde de euro direct către gospodării până acum în acest an, faţă de 26 de miliarde de euro anul trecut, în condiţiile în cei care economisesc bani se îndreaptă către randamentele mai mari oferite de guverne.

Italia va reveni pe piaţă în octombrie cu o a doua vânzare a obligaţiunilor sale „BTP Valore”, destinate segmentului de retail. Obligaţiunea, care a fost lansată pentru prima dată în luna iunie a acestui an şi care oferă o primă dacă este păstrată până la scadenţă, a strâns o sumă record de 18 miliarde de euro pentru o datorie destinată investitorilor de retail.

Analiştii notează că un alt avantaj al emisiunilor de obligaţiuni de stat pentru cetăţeni este acela că oferă un loc sigur pentru a plasa economiile, deoarece, spre deosebire de băncile mari, nu există o limită de asigurare pentru depozite. De asemenea, se elimină intermediarii, deoarece unele bănci iau economiile şi investesc veniturile în obligaţiuni de stat.

Frank Gill, analist pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la S&P Global Ratings, a declarat că se aşteaptă ca ţările europene să îşi intensifice emisiunile de obligaţiuni destinate investitorilor de retail. Acest lucru are în mare parte rolul de a umple golul lăsat de Banca Centrală Europeană, care a încetat cea mai mare parte a achiziţiilor de obligaţiuni, dar şi de a împinge creditorii comerciali să ofere rate mai mari la depozite.

„Băncile comerciale au fost în mod clar foarte reticente în a transfera ratele de politică monetară mai mari către deponenţi şi se bazează pe faptul că clienţii se complac în a nu-şi muta banii. Dar mă aştept ca băncile comerciale să înceapă să riposteze în curând prin lansarea de noi produse legate de randamentele obligaţiunilor pe termen lung” a declarant Gill.

Pe lângă randamentele mai mari decât cele ale băncilor importante, guvernele oferă, de asemenea, stimulente fiscale pentru cetăţenii care le cumpără datoria. Obligaţiunile de stat ale Italiei şi Belgiei sunt impozitate la aproximativ jumătate din rata altor produse de economisire şi de investiţii. Obligaţiunile Greciei au fost emise fără taxe.

„Este o victorie evidentă în ceea ce priveşte auto-finanţarea. Totodată, această strategie vine şi cu un câştig politic, pentru că forţezi băncile să vină cu rate mai mari pentru cei ce economisesc. Toată lumea are de câştigat”, a declarant Richard McGuire, şef al strategiei privind ratele din cadrul Rabobank.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici