Guvernul a garantat Voestalpine sprijin la CE pentru emisii

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Voestalpine să obţină avizul Parlamentului pentru ca proiectul combinatului siderurgic să fie considerat de interes public naţional, inclusiv pentru exproprieri de terenuri, şi să susţină în faţa Comisiei Europene strategia companiei privind emisia de poluanţi.

29 afișări
Imaginea articolului Guvernul a garantat Voestalpine sprijin la CE pentru emisii

Guvernul a garantat Voestalpine sprijin la CE pentru emisii

Reprezentanţii Executivului au mai garantat companiei austriece că Ministerul Culturii va renunţa la toate drepturile de preempţiune în cazul unor eventuale descoperiri arheologice pe terenul pe care ar putea fi construit combinatul şi că Direcţia pentru cultură şi patrimoniu cultural Constanţa va emite în regim de urgenţă toate certificatele privind descărcarea sarcinii arhelogice, urmând ca descoperirile să fie înlăturate sau mutate, iar siturile arheologice închise definitiv, au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX surse care au participat la negocierile cu Voestalpine, citând din memorandum.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai companiei austriece Voestalpine au semnat miercuri, la Palatul Victoria, memorandumul de înţelegere cu privire la dezvoltarea unui combinat siderurgic în zona Mării Negre, investiţie estimată la cinci miliarde de euro.

Conform surselor citate, în document se arată că statul poate acorda investitorului austriac, prin intermediul unor scheme sau în mod individual, ajutoare de stat pentru instruirea angajaţilor, ocuparea forţei de muncă, cercetare-dezvoltare şi protecţia mediului, conform normelor UE.

Prin memorandum, Guvernul s-a angajat însă să modifice până la 31 decembrie 2008 normele de procedură privind acordarea certificatului de amânare de la plata în vamă a TVA, precum şi legea referitoare la emiterea avizelor de mediu prin introducerea unor reguli simplificate care să permită eliberarea acestor autorizaţii într-un interval de maximum 135 de zile.

În problemele determinate de protecţia mediului, Guvernul s-a angajat să sprijine Voestalpine şi în faţa Comisiei Europene în ceea ce priveşte cota emisiilor poluante.

"Guvernul va sprijini Voestalpine şi strategia Voestalpine în faţa Comisiei Europene în legătură cu alocarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru proiect şi va sprijini industria cu consum intens de energie în cadrul UE", se precizează în memorandum.

Executivul şi-a mai asumat obligaţia de a asigura terenul necesar investiţiei Voestalpine şi prin trecerea unor suprafeţe din domeniul public în cel privat al statului şi ca cel târziu până la 31 decembrie 2009 să finalizeze procedura de vânzare, închiriere ori concesiune către compania austriacă a acestor terenuri, cu renunţarea în totalitate la dreptul de preempţiune.

Ministerul Agriculturii s-a obligat în acest sens să schimbe categoria de utilizare a unor suprafeţe necesare investitorului austriac, din teren arabil în teren constructibil, fără plata taxelor şi a comisioanelor aferente cel puţin în cazul suprafeţelor mai mari de 200 hectare.

"Cunoscând importanţa proiectului, Guvernul va iniţia măsuri de modificare a Legii în vederea definirii proiectului ca fiind de interes public naţional şi va înainta modificările necesare spre aprobare la Parlament", se arată în memorandum, cu precizarea că, dacă va fi nevoie, se va recurge şi la exproprieri de terenuri.

Guvernul a mai garantat că va obţine toate autorizaţiile de la Parlament pentru măsuri care vor necesita avizul Legislativului.

"Autorităţile centrale se angajează să pregătească şi/sau să ajusteze proiectele de dezvoltare a infrastructurii astfel încât să asigure conectarea adecvată a proiectului la acestea. În acest sens, autorităţile centrale recunosc că au fost informate de Voestalpine că, în vederea asigurării condiţiilor adecvate pentru construirea proiectului, va fi necesar ca nivelul solului în cadrul amplasamentului proiectului să fie ridicat cu câţiva metri", este prevăzut în memorandum.

Ministerul Transporturilor, ca unic acţionar la Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale Radionav, se va asigura ca Adunarea Generală a Acţionarilor companiei să aprobe, prin hotărâre, proiectul de mutare a staţiei radio, cu avizul autorităţii naţionale de reglementare în domeniu.

Şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, ca unic acţionar la Transelectrica, se va asigura că acţionariatul va aproba prin hotărâre, cu avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), extinderea reţelei de transport de energie electrică şi gaze naturale, pentru racordarea combinatului la utilităţi.

Asigurarea fondurilor care să permită finalizarea la termen a lucrărilor de modernizare a portului Constanţa-Sud Agigea şi condiţii corespunzătoare de navigaţie pe canalul Dunăre-Marea Neagră, sprijinirea companiei austriece în obţinerea în maximum trei luni de la solicitare a licenţelor şi autorizaţiilor pentru transportul rutier, feroviar, maritim şi fluvial, inclusiv a a licenţei de operare portuară, acordarea avizelor de mediu, emiterea unui nou Program Urbanistic Zonal şi susţinerea investitorului în găsirea soluţiilor adecvate pentru reducerea poluării fonice produse de combinat reprezintă alte obligaţii asumate de Guvern prin memorandumul încheiat cu Voestalpine.

"Pentru evitarea oricărui dubiu, autorităţile garantează că nicio decizie nu este adoptată avându-se în vedere proiectul Voestalpine în particular, ci constituie măsuri generale privind infrastructura, accesibile unui număr nedeterminat de utilizatori într-un mod nediscriminatoriu", se arată în memorandum.

Conducerea Voestalpine arată în document că, sub rezerva aprobării în board-ul companiei, intenţionează să depună toate eforturile pentru dezvoltarea în România a proiectului combinatului siderurgic "aproximativ până în anul 2013", pe un teren în suprafaţă totală de 700 hectare, inclusiv terenul portului maritim. Combinatul va ajunge la o capacitate de producţie de circa 5,5 milioane tone oţel până în 2013 şi va avea 4.500 angajaţi, la care se adaugă alte câteva mii locuri de muncă în sectoarele adiacente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici