Guvernul revine în CSAT pentru CFR Marfă, cu o nouă strategie de privatizare

Guvernul va trebui să elaboreze o nouă strategie de privatizare a CFR Marfă, care să fie supusă avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, adăugând însă că elaborarea noii strategii este "atribuţia Guvernului", nu a Preşedinţiei.

284 afișări
Imaginea articolului Guvernul revine în CSAT pentru CFR Marfă, cu o nouă strategie de privatizare

Guvernul revine în CSAT pentru CFR Marfă, cu o nouă strategie de privatizare

Declaraţia ministrului survine unei alte afirmaţii a premierului Victor Ponta, care în urmă cu trei săptămâni anunţa că Guvernul va începe procedurile pentru o nouă privatizare a companiei CFR Marfă, fără să mai fie însă "blocat" de către CSAT.

Întrebat, la finalul discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, dacă Guvernul va schimba modalitatea de privatizare a CFR Marfă, ministrul Chiţoiu a arătat că în prezent se lucrează la elaborarea unei noi strategii de privatizare.

Ministrul Finanţelor a arătat de asemenea că noua strategie va trebui să obţină avizul CSAT.

Întrebat, însă, dacă noua strategie va fi realizată în colaborare cu Administraţia Prezidenţială, Chiţoiu a afirmat că elaborarea documentului este "atribuţia Guvernului".

Noul termen pentru finalizarea privatizării CFR Marfă este jumătatea anului 2015.

Vânzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român, companie deţinută de omul de afaceri Gruia Stoica, nu a putut fi finalizată până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei

Strategia de privatizare a CFR Marfă a fost subiectul unor controverse între Guvern şi Preşedinţie, legată de rediscutarea documentului în CSAT.

Surse oficiale au declarat în urmă cu o săptămână agenţiei MEDIAFAX că Guvernul şi delegaţia FMI au convenit să reanalizeze toate etapele procedurii de privatizare a CFR Marfă, pentru a identifica motivele care au condus la nefinalizarea operaţiunii.

La întrebarea dacă aceasta presupune o eventuală schimbare a procedurii de licitaţie sau a condiţiilor de privatizare, sursele citate au precizat că, vineri, nu a fost luată nicio decizie în acest sens, dar că vor fi analizate împreună cu FMI toate variantele, urmând să se stabilească cum vor proceda autorităţile române.

Privatizarea CFR Marfă a fost iniţiată printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.

În luna mai, Ministerul Transporturilor a reluat privatizarea CFR Marfă şi a relaxat unele condiţii impuse ofertanţilor, nivelul cifrei de afaceri solicitat fiind redus de cinci ori, de la 100 milioane euro la 20 milioane euro, însă nu a modificat preţul de pornire, de 180 milioane euro, sau termenul de desemnare a câştigătorului.

Nici valoarea garanţiei de participare, de 10 milioane euro, nu a fost modificată, cumpărătorul având obligaţia să achite şi un avans de 20 milioane euro într-un cont escrow, reprezentând 10% din valoarea acţiunilor CFR Marfă preluate.

Modificarea a fost efectuată după ce niciunul dintre cei trei investitori care depuseseră documentaţia de participare, respectiv compania americană OmniTRAX, Grup Feroviar Român şi asocierea dintre Transferoviar Grup şi Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria, nu s-a precalificat pentru etapa următoare, în urma verificării şi analizării documentelor.

În final, în ultima etapă a privatizării a participat doar Grup Feroviar Român, deoarece asocierea româno-austriacă Transferoviar Grup - Donau Finanz şi compania americană OmniTRAX s-au retras.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici