Harta care arată cât de mare este PERICOLUL la care este supusă compania Qatar Airways, ca urmare a crizei diplomatice între Qatar şi mai multe state arabe

Ca urmare a crizei diplomatice între Qatar şi mai multe state arabe, printre care Bahrain, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, naţiunile au închis spaţiul aerian pentru compania Qatar Airways, fapt ce ar putea produce efecte devastatoare pentru compania aeriană, scrie Independent.

1831 afișări
Imaginea articolului Harta care arată cât de mare este PERICOLUL la care este supusă compania Qatar Airways, ca urmare a crizei diplomatice între Qatar şi mai multe state arabe

Harta care arată cât de mare este PERICOLUL la care este supusă compania Qatar Airways, ca urmare a crizei diplomatice între Qatar şi mai multe state arabe

"Pierderea spaţiului aerian din Arabia Saudită, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite ar pune mari probleme companiei Qatar Airways", a scris într-un raport Centrul de Aviaţie CAPA.

Acest lucru se datorează faptului că statul Qatar are, în realitate, un spaţiu aerian foarte mic în raport cu mărimea ţării.

"Qatar este în mare parte înconjurat de spaţiul aerian din Bahrain (Bahrain FIR), o zonă din sud este gestionată de Arabia Saudită, în timp ce Emiratele Arabe Unite se află la graniţa de est", se menţionează în raportul CAPA.

În timp ce pierderea accesului la spaţiul aerian din Arabia Saudită ar forţa Qatar Airways să întreprindă manevre costisitoare pentru a redirecţiona zborurile sale spre şi din  Africa, pierderea accesului la spaţiul aerian din Bahrain ar putea fi catastrofală, deoarece această ţara înconjoară în mare parte statul Qatar.

În cazul în care interdicţia va continua, avioanele Qatar Airways vor trebui să zboare prin spaţiul aerian în care acum le este interzis accesul pentru a ajunge la baza lor de origine în Doha.

Qatar Airways nu a răspuns imediat la o solicitare cu privire la modul în care intenţionează să depăşească această provocare.

În timp ce ţările sunt libere să refuze drepturile de aterizare, nu este clar dacă Bahrain şi Emiratele Arabe Unite pot să interzică în mod legal intrarea avioanelor Qatar Airways din spaţiul lor aerian. Acordul de tranzit internaţional privind serviciile aeriene, din care fac parte Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, spune că ţările nu pot închide legal spaţiul lor aerian pentru semnatarii tratatului. Cu toate acestea, ţările ar putea ieşi din tratat sau ar putea încerca să impună interdicţii.

Cu toate acestea, Arabia Saudită nu este o ţară membră a Acordului şi poate interzice, din punct de vedere juridic, accesul avioanelor Qatar Airways în spaţiul aerian.

Potrivit Flightradar24, Bahrain a anunţat că va limita zborurile către şi de la Qatar prin spaţiul său aerian către o singură rută. Aceasta înseamnă că, chiar dacă Qatar Airways nu este vizată direct, compania ar fi supusă unei aglomerări a traficului aerian.

În ultimele două decenii, Qatar Airways a devenit una dintre cele mai influente companii aeriene internaţionale din lume. În 2015, site-ul de aviaţie pentru consumatori Skytrax i-a oferit titlul de cea mai bună companie aeriană din lume.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici