Inflaţia din Marea Britanie a scăzut la 8,7%

Inflaţia din Marea Britanie a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul an după invazia Rusiei în Ucraina.

255 afișări
Imaginea articolului Inflaţia din Marea Britanie a scăzut la 8,7%

Inflaţia din Marea Britanie a scăzut la 8,7%

Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a declarat că inflaţia anuală măsurată prin indicele preţurilor de consum a scăzut sub două cifre pentru prima dată din august, cu o scădere de la 10,1% în martie. Inflaţia a atins un vârf de 11,1% în octombrie.
 
Scăderea bruscă a venit ca urmare a faptului că nu s-au repetat creşterile record ale preţurilor la energie din anul precedent, deşi acest lucru a fost compensat de creşterea costului cumpărăturilor săptămânale, deoarece preţurile la alimente şi băuturi nealcoolice au crescut cu 19% în cele 12 luni până în aprilie.
 
Grant Fitzner, economistul şef al ONS, a declarat: "Preţurile, în general, rămân substanţial mai mari decât în această perioadă a anului trecut, cu o inflaţie anuală a preţurilor la alimente aproape de maximele istorice."
 
Vestea vine în contextul în care economiştii avertizează că obiectivul lui Rishi Sunak de a înjumătăţi rata inflaţiei în acest an va fi atins într-o marjă mai mică decât se aştepta, relatează The Guardian
 
Cifrele vor întări probabil aşteptările ca Banca Angliei să majoreze şi mai mult ratele dobânzilor la următoarea şedinţă pentru a decide costurile de împrumut, în iunie, extinzând astfel cel mai agresiv asalt al său asupra inflaţiei din ultimele decenii. Banca centrală declarase la începutul acestei luni că se aşteaptă ca inflaţia să scadă la 8,4% în aprilie.
 
Potrivit celui mai recent raport al ONS, preţurile la electricitate şi gaze au contribuit cu aproximativ 1,4 puncte procentuale la scăderea ratei anuale a inflaţiei.
 
ONS a precizat că acest lucru a fost parţial compensat de preţurile la alimente, care au continuat să crească în cel mai rapid ritm anual din 1977, precum şi de creşterea costurilor pentru recreere şi cultură, băuturi alcoolice şi tutun, comunicaţii şi transport.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici