Infrastructura energetică a Norvegiei, ameninţată de Rusia: "gazoductele norvegiene sunt probabil ţinta cu cea mai mare valoare din Europa"

  • Muncitorii norvegieni din industria petrolieră şi a gazelor naturale nu văd nimic mai ameninţător decât valurile Mării Nordului izbindu-se de picioarele de oţel ale platformelor lor offshore.
  • Dar, în ultima vreme, au observat o privelişte mai îngrijorătoare: drone neidentificate care zumzăie pe cerul de deasupra lor.
20160 afișări
Imaginea articolului Infrastructura energetică a Norvegiei, ameninţată de Rusia: "gazoductele norvegiene sunt probabil ţinta cu cea mai mare valoare din Europa"

Sursa foto: AP

Având în vedere că Norvegia a înlocuit Rusia ca principală sursă de gaze naturale a Europei, experţii militari suspectează că avioanele fără pilot sunt opera Moscovei. Aceştia enumeră spionajul, sabotajul şi intimidarea ca posibile motive pentru zborurile dronelor, conform AP.

Guvernul norvegian a trimis nave de război, nave de pază de coastă şi avioane de luptă pentru a patrula în jurul instalaţiilor offshore. Garda naţională norvegiană a staţionat soldaţi în jurul rafinăriilor de pe uscat, care au fost, de asemenea, survolate de drone.

Premierul Jonas Gahr Støre a invitat forţele navale ale aliaţilor din NATO, Marea Britanie, Franţa şi Germania, pentru a ajuta la rezolvarea a ceea ce ar putea fi mai mult decât o problemă norvegiană.

O cantitate foarte mică din petrolul offshore, care asigură venituri uriaşe Norvegiei, este folosită de cei 5,4 milioane de locuitori ai ţării. În schimb, acesta alimentează o mare parte din Europa. Gazele naturale reprezintă o altă marfă de importanţă continentală.

"Valoarea gazului norvegian pentru Europa nu a fost niciodată mai mare", a declarat Ståle Ulriksen, cercetător la Academia Navală Regală Norvegiană. "Ca ţintă strategică pentru sabotaj, gazoductele norvegiene sunt probabil ţinta cu cea mai mare valoare din Europa".

Închiderea aeroporturilor şi evacuarea unei rafinării de petrol şi a unui terminal de gaze săptămâna trecută din cauza observării dronelor au provocat perturbări uriaşe. Dar, odată cu apropierea iernii în Europa, există îngrijorarea că dronele ar putea prevesti o ameninţare mai mare pentru cei 9.000 de kilometri de conducte de gaz care pornesc de la platformele maritime norvegiene până la terminalele din Marea Britanie şi Europa continentală.

De la începutul războiului din Ucraina, la sfârşitul lunii februarie, ţările Uniunii Europene s-au străduit să înlocuiască importurile de gaz rusesc cu livrări din Norvegia. Suspectul sabotaj al conductelor Nordstream I şi II din Marea Baltică de luna trecută a avut loc cu o zi înainte ca Norvegia să deschidă o nouă conductă baltică către Polonia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici