INS: Efectivele de bovine şi porcine din România au înregistrat scăderi anul trecut

Efectivele de bovine şi porcine înregistrate în România la data de 1 decembrie 2008 erau în scădere faţă de numărul de animale de la 1 decembrie 2007, iar efectivele de ovine, caprine şi păsări au înregistrat creşteri, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

54 afișări

Scăderea efectivelor de bovine şi porcine din anul 2008 a fost cauzată în special de condiţiile climatice nefavorabile din anul 2007, acesta fiind un an deosebit de slab în sectorul vegetal, ceea ce a dus la scăderea producţiei de furaje şi implicit la creşterea numărului animalelor sacrificate, se arată într-un comunicat al INS.

După creşteri consecutive ale efectivelor de bovine şi porcine, care au ajuns la sfârşitul anului 2006 la aproximativ trei milioane capete bovine, respectiv la peste 6,8 milioane porcine, au urmat constant scăderi semnificative în anii 2007 şi 2008, la ambele specii.

Numărul total de bovine era, la 1 decembrie 2008, de 2,68 milioane de capte, în scădere cu 4,8 % faţă de aceeaşi dată a anului anterior, iar efectivul matcă, în care sunt incluse vaci pentru lapte, bivoliţe pentru reproducţie şi juninci pentru reproducţie, a scăzut de asemenea, cu 5,4 %, la 1,63 milioane de capete.

La efectivele de bovine, România se află printre primele zece ţări ale Uniunii Europene (UE), după Franţa, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Spania, Italia, Irlanda, Polonia şi Olanda. În ceea ce priveşte numărul de animale care revin la 100 hectare teren, România se situează printre ultimele, fiind urmată de Bulgaria şi Ungaria.

Numărul de porcine a scăzut cu 6,0 %, la 6,17 milioane de capete, iar efectivul matcă - scroafe de prăsilă, a fost mai mic cu 14,9 % la 1 decembrie 2008 faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

La efectivele de porcine de la sfârşitul anului, România se situează pe locul nouă în UE, după Germania, Spania, Franţa, Polonia, Danemarca, Olanda, Italia şi Belgia. Din punct de vedere al densităţii la 100 hectare teren, România este urmată mai multe ţări, printre care Finlanda, Slovacia, Lituania, Grecia şi Bulgaria, potrivit INS.

În acelaşi timp, numărul total de ovine şi caprine a avansat cu 4,8 %, la 9,78 milioane de capete, iar efectivul matcă - oi, mioare şi capre, s-a majorat cu 5,3 %, la 8,33 milioane de capete.

La sfârşitul anului 2008, la efectivele de ovine şi caprine, România se situează pe locul patru în rândul statelor membre ale UE, după Spania, Regatul Unit al Marii Britanii şi Grecia. În ceea ce priveşte animalele ce revin la 100 hectare teren, omânia se află după Grecia, Regatul Unit, Portugalia, Spania, Olanda, Italia şi Irlanda.

Numărul total al păsărilor a înregistrat o creştere cu 2,8 %, ajungând la 84,37 milioane de capete, iar efectivele de păsări ouătoare au crescut cu 0,7 %, la 45,52 milioane de capete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici