Instabilitate pe bursele asiatice, cauzată de alegerile din Japonia de duminică
Nouă sursă de îngrijorare pe piața bursieră vine dinspre Japonia, unde alegerile de duminică pentru Camera Superioară (care amenință majoritatea coaliției de guvernare a premierului Shigeru Ishiba).
Riscul politic crescut apasă asupra acțiunilor, obligațiunilor și yenului japonez.
Indicele MSCI (Morgan Stanley Capital International) al acțiunilor din Asia-Pacific, excluzând Japonia, a atins cel mai înalt nivel din 2021 încoace, însă indicele Nikkei din Tokyo a scăzut cu 0,3%, iar yenul se îndreaptă spre a doua săptămână consecutivă de pierderi, depreciindu-se cu aproximativ 0,7%, la 148,45 pentru un dolar – aproape de un minim al ultimelor două luni.
Obligațiunile japoneze sunt în scădere
Randamentele obligațiunilor japoneze pe 10 ani au scăzut vineri cu 1 punct de bază, la 1,545%, dar nu s-au îndepărtat prea mult de maximul ultimilor 17 ani, de 1,585%, atins mai devreme în cursul săptămânii.
Alegerile din Japonia de duminică ar putea fi cele mai importante din ultimii ani pentru Camera Superioară, putând contribui la instabilitate politică într-un moment marcat de incertitudini legate de dobânzi, îngrijorări tot mai mari privind sustenabilitatea fiscală și lipsă de progres în negocierile comerciale cu SUA.
În afară de asta, investitorii par destul de mulțumiți de o economie americană încă rezilientă și de rezultatele solide ale companiilor.
Cum este aleasă Camera Superioară și de ce este atât de importantă
Camera Superioară din Japonia, oficial cunoscută sub denumirea de Camera Consilierilor, reprezintă una dintre cele două camere ale Parlamentului Japoniei, denumit Dieta Națională. Cealaltă cameră se numește Camera Inferioară (sau Camera Reprezentanților).
Camera Superioară are rol de control și de echilibru față de Camera Reprezentanților.
Are 248 de membri, aleși pentru 6 ani, dar jumătate dintre locuri se reînnoiesc la fiecare trei ani, cum este cazul acum, la alegerile de duminică.
Camera Superioară este aleasă printr-un sistem mixt: o parte dintre membrii camerei sunt aleși prin vot proporțional la nivel național, iar ceilalți, prin vot direct în circumscripții electorale.
Are mai puține puteri decât Camera Inferioară, dar poate bloca sau întârzia inițiative legislative și are o influență semnificativă în privința politicilor publice.
În cazul unui conflict legislativ între cele două camere, Camera Inferioară are ultimul cuvânt în anumite condiții (cum ar fi la adoptarea bugetului sau alegerea prim-ministrului).
Alegerile pentru Camera Superioară pot schimba echilibrul de putere în Parlament și pot afecta capacitatea guvernului de a adopta legi.
Dacă partidul de guvernământ sau coaliția sa pierde majoritatea în această cameră, poate apărea un „parlament divizat”, care duce la blocaje legislative sau chiar la căderea guvernului, instabilitate care se repercutează asupra pieței bursiere.