Intervenţia militară din Libia va prelungi suspendarea producţiei de petrol din această ţară

Intervenţia militară din Libia riscă să prelungească lipsa de activitate de la marile exploatări petroliere din această ţară, precum şi represalii ale regimului lui Muammar Kadhafi împotriva activelor companiilor energetice străine, transmite Bloomberg.

47 afișări
Imaginea articolului Intervenţia militară din Libia va prelungi suspendarea producţiei de petrol din această ţară

Intervenţia militară din Libia va prelungi suspendarea producţiei de petrol din această ţară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La ora 14:06 GMT, preţul petrolului Brent cu livrare în luna mai era în creştere cu 1,49 dolari, la 115,42 dolari pe baril, după ce a depăşit 116 dolari pe baril în timpul tranzacţiilor. Cotaţia petrolului destinat pieţei americane, cu livrare în aprilie, a avansat cu 1,6 dolari, la 102,67 dolari pe baril.

Producţia de petrol a Libiei a scăzut la sub 400.000 de barili pe zi, reprezentând circa un sfert din nivelul anterior crizei, şi ar putea fi oprită complet, a declarat pe 19 martie preşedintele companiei libiene National Oil.

Grupul italian Eni, cea mai mare companie străină din Libia, a evacuat toţi angajaţii din această ţară, după ce Naţiunile Unite au autorizat acţiunea militară.

"Cel mai mare risc pentru companiile petroliere implică posibile pagube la facilităţile de producţie, ceea ce ar îngreuna reluarea producţiei după încheierea conflictului", a declarat Alessandro Marrone, analist în domeniul apărării la IAI Institute of International Affairs din Roma.

Marrone a arătat că unele instalaţii de producţie vor putea înregistra daune colaterale, în urma raidurilor aeriene, iar altele ar putea fi sabotate, ca represalii.

Analişti ai JPMorgan Chase, Bank of America Merrill Lynch şi Barclays consideră probabil ca producţia de petrol din Libia să rămână suspendată în 2011.

"Credem că exporturile libiene de petrol vor fi foarte mici în acest an", a declarat Lawrence Eagles, şeful activităţilor de cercetare în domeniul materiilor prime la JPMorgan în New York.

Alţi producători occidentali de petrol cu activităţi în Libia sunt grupurile Total (Franţa), OMV (Austria) şi Repsol (Spania).

Grupurile britanice Royal Dutch Shell şi BP exploarau petrol şi gaze în Libia înainte de izbucnirea violenţelor, la jumătatea lunii februarie.

În ianuarie, Libia a produs 1,59 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 2% din producţia mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici