INTERVIU: Ruşanu - Avem un raport al corpului de control care ne-a arătat deficienţe mai mult decât semnificative în activitatea companiei Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

577 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Ruşanu - Avem un raport al corpului de control care ne-a arătat deficienţe mai mult decât semnificative în activitatea companiei Astra

INTERVIU: Ruşanu - Avem un raport al corpului de control care ne-a arătat deficienţe mai mult decât semnificative în activitatea companiei Astra

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a răspuns la următoarele întrebări referitoare la decizia luată de ASF:

ZF: Care este principalul motiv pentru care aţi decis declanşarea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la ASTRA?

Răspunsul meu este simplu: avem un raport al corpului de control care ne-a arătat deficienţe mai mult decât semnificative în activitatea companiei, în modul în care înţelegea  societatea să îşi prezinte situaţiile financiare şi în modul în care ASTRA înţelegea să îşi reasigure riscurile pe care şi le asuma. Acest lucru îl spun din punct de vedere al ASF-ului. Din punctul de vedere al celorlalţi actori din piaţă, s-a constituit imaginea unei politici toxice privind asigurarile. O astfel de politică, ne-au spus cei din piaţă, părea să fie încurajată chiar de reglementator, de supraveghetor.

ZF: Daţi-ne un exemplu că nu a existat această protecţie...

Ceea ce am decis marţi arată că, indiferent de ceea ce s-a întâmplat în trecut, fie că vorbim despre superficialitate fie că vorbim despre prea multă toleranţă, în acest moment, o astfel de încurajare a unor politici toxice nu există. Nu vreau să vorbesc despre trecut, despre Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - predecesorul ASF. Dar anumite elemente din trecut ne afectează. Am constatat şi noi la ASF că în perioada noiembrie 2012 - martie 2013 a existat un control al CSA la ASTRA. Rezultatul? Un plan de măsuri cu termen până la 31 decembrie 2013. A fost urmărit acest plan de măsuri de către CSA? Nu am văzut acest lucru, după cum nu am văzut nici vreo înclinaţie deosebită ca după înfiinţarea CSA, conducerea sectorului asigurărilor (în fapt aceeşi conducere ca şi la CSA) să acţioneze diferit. Privind puţin în urmă pot să spun că am constatat chiar o rezistenţă în verificarea stadiului realizării planului de măsuri. Pe care mi-e greu să mi-o explic. Cert este că această rezistenţă nu a mai existat după momentul în care ASF s-a aşezat în actuală formulă, de 9 membri ai Consiliului ASF. Mai exact din luna noiembrie 2013 când a început  mandatul actualului Consiliu.

ZF: Cu protecţie sau în lipsa ei, totuşi ASTRA a ajuns printre liderii pieţei. Nu este o societate cu risc sistemic? Cum va suporta piaţa asigurărilor această procedură?

Am făcut toate analizele necesare. Şi noi - privind riscul de contaminare în piaţa asigurărilor, şi BNR, privind riscul aferent unei astfel de proceduri pentru sistemul bancar. Practic, în sistemul bancar riscul sistemic provenind de la ASTRA nu există, iar în piaţa asigurărilor, riscul de contaminare este limitat prin decizia noastră. Ba pot să spun că un risc mai mare are fi fost să nu luăm această decizie. Este clar pentru noi că ASTRA şi-a asumat riscuri mai mari decât putea duce, iar cand a observat ca nu le poate duce a apelat la ceea ce unii ar numi artificii contabile sau cosmetizari, altii ar numi deformare a situatiilor financiare. Tolerarea a ceea ce am descoperit la Astra ar fi insemnat o doza importanta de hazard moral. Industria vede si simte ce se intampla. La un moment dat, si altii din piata s-ar fi putut gandi - daca ii merge Astrei, poate ne merge si noua. Nu suntem intr-o situatie de risc sistemic, nu suntem intr-o situatie de risc de contaminare, si inclusiv prin decizia de astazi ne asiguram ca nu ajungem acolo. Nu vrem ca si alte companii sa isi asume riscuri inadecvate in viitor, si inclusiv in aceasta cheie trebuie citita decizia de azi. Şi de aceea, vreau să fiu foarte clar: vrem disciplinarea pietei de asigurari si respectarea de catre toate societatile de asigurari a regulilior si reglementarilor in vigoare. In caz contrar ASF va lua masuri de sanctionare pana la suspendarea autorizatiei.

Citeşte continuarea interviului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici