Iranul nu va livra gaze pentru Nabucco înainte de rezolvarea problemei nucleare

Iranul nu va livra gaze pentru proiectul Nabucco înainte de rezolvarea problemei programului său nuclear, a declarat reprezentantul special al Departamentului american de Stat pe problema energiei în regiunea Eurasia, Richard Morningstar, transmite RIA Novosti.

20 afișări
Imaginea articolului Iranul nu va livra gaze pentru Nabucco înainte de rezolvarea problemei nucleare

Iranul nu va livra gaze pentru Nabucco înainte de rezolvarea problemei nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Atât timp cât Iranul dezvoltă un program nuclear, nu poate participa la proiectul Nabucco. Până la rezolvarea problemei, nu putem menţiona participarea statului iranian. Este o problemă care trebuie rezolvată prin voinţă politică", a explicat diplomatul american la o conferinţă referitoare la strategiile energetice regionale.

Morningstar a precizat că Statele Unite nu exclud eventualitatea ca Iranul să livreze gaze pentru Nabucco.

Oficialul american a mai spus pe de altă parte că Irakul ar putea livra până la 15 miliarde de metri cubi de gaze pentru Nabucco, din 2015.

Un oficial al companiei naţionale de petrol şi gaze din Iran a declarat, marţi, că proiectul gazoductului Nabucco nu ar fi viabil din punct de vedere economic dacă nu ar transporta şi gaz iranian.

Premierii din România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat, luni, acordul interguvernamental pentru realizarea proiectului Nabucco.

Prim-ministrul turc, Tayyip Erdogan, a declarat că doreşte ca gazoductul să transporte şi gaz iranian, în pofida obiecţiilor Statelor Unite, care susţin proiectul Nabucco, al cărui principal obiectiv este reducerea dependenţei Europei de gazul rusesc.

Nabucco nu a obţinut încă vreun angajament concret privind furnizarea de gaze naturale.

Consorţiul Nabucco, din care face parte şi compania românească Transgaz, consideră că principalii furnizori ai gazoductului vor fi Egiptul şi Azerbaijanul, însă nu exclude participarea Rusiei şi Turkmenistanului.

Iranul controlează 16% din rezervele de gaze naturale la nivel mondial, însă nu are în derulare niciun acord major de export, din cauza sancţiunilor aplicate de Statele Unite şi Organizaţia Naţiunilor Unite.

Proiectul este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria - acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania).

Gazoductul urmează să transporte gaze extrase din Asia Centrală, prin Turcia, către Europa Centrală. Conducta va fi construită pe traseul Turcia-Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi va avea o lungime totală de 3.296 kilometri.

Realizarea proiectului Nabucco va necesita investiţii în valoare totală estimată de aproape opt miliarde euro.

Capacitatea iniţială de transport a conductei este de 8 miliarde metri cubi/an şi este proiectată să crească la 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, până în 2020. Spre comparaţie, consumul anual de gaze al României este de 17-18 miliarde metri cubi.

Lucrările de construcţie urmează să înceapă în 2011, iar intrarea în funcţiune a conductei este preconizată pentru 2014-2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici